Actualitate

Vladimir Munteanu, despre prevederile FMI, criza bancară, succesele și „datoriile” BNM

„În cadrul acordului semnat cu FMI în 2016 din 16 (acțiuni preliminare) 11 țineau de Banca Națională. Acestea au vizat, în principal, consolidarea stabilității sistemului bancar, asigurarea transparenței acționarilor băncii, gestionarea băncilor, reducerea riscurilor pentru bănci prin modificarea mecanismelor de gestionare a riscurilor. Acest program oferă 6 revizuiri cuprinzătoare, care se desfășoară la fiecare șase luni, timp în care sunt stipulate noi obligații. În prezent, Comitetul Executiv al FMI a aprobat două recenzii”, susține vicepreședintele BNM.

Potrivit lui, s-a îmbunătățit semnificativ structura de conducere și gestionare a băncii centrale.

„Din vara trecută, BNM are un management pe două nivele – Consiliul de Supraveghere și Comitetul Executiv. O structură interesantă a Consiliului de Supraveghere: acesta este condus de președintele BNM și este format din doi vicepreședinți, iar ceilalți patru membri ai Consiliului sunt externe, selectate pe bază de concurs și aprobat de Parlament. De asemenea, pentru prima dată dintre experți independenți, a fost creat Comitetul de Audit. Apropo, această structură a băncii centrale a fost foarte apreciată în multe forumuri internaționale în care am participat. Această structură este concepută pentru a oferi un sistem de verificări și balanțe”, a declarat Munteanu.

Acesta a menționat că FMI a apreciat succesele Republicii Moldova care a îndeplinit practic toate cerințele. Astfel, s-a ajuns la o înțelegere la nivel de experți. Cu toate acestea, unele precondiții au o componentă tehnică foarte mare, care uneori necesită o perioadă lungă de timp: de exemplu, dezvoltarea, dezbaterea, adoptarea de către Guvern și aprobarea de către Parlament a noilor prevederi ale legii. De menționat, însă, că pe 20 decembrie, consiliul de administrație al Fondului a aprobat cea de-a doua revizuire și în următoarele zile vom primi următoarea tranșă de resurse financiare.

Vladimir Munteanu a vorbit și despre stabilizarea sectorului bancar din Republica Moldova în urma crizei bancare.

„Trebuie remarcat faptul că sectorul bancar este stabilizat, există deja indicatori care indică o schimbare a situației. În ciuda faptului că nivelul total al creditelor continuă să scadă și în acest an, numărul creditelor și depozitelor noi a început să crească, iar activele totale ale băncilor au crescut semnificativ începând cu anul 2015”, a subliniat acesta.

Totodată, vicepreședintele BNM nu a dorit să comenteze devalorizarea leului prevăzută pentru anul 2020.

„Nu voi comenta cursul valutar. Nu facem asta niciodată, deoarece piața poate considera orice cifre ca fiind linii directoare pentru politica monetară a Băncii Centrale. Deoarece Moldova are o economie mică și deschisă, iar regimul cursului de schimb al leului moldovenesc este instabil, nivelul cursului de schimb nu poate fi planificat”, a comentat Munteanu.

Acesta a punctat că BNM monitorizează dinamica pieței zilnic și, în contextul macro-indicatorilor și previziunilor periodice se fac intervenții pe piața valutară pentru a diminua fluctuațiile bruște.

Sursa: Realitatea.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *