Interviu

Voi continua să reprezint Republica Moldova, deși țara nu are nevoie de noi

– De unde vine pasiunea pentru atletism și când ai hotărât să participi la competiții.
– Am început să practic atletismul încă de pe băncile școlii. În școala din satul meu natal, Selemet, raionul Cimișlia, era secția de atletism și am zis să îmi fac o ocupație. Nu am fost din start un fan al atletismului, de la început a fost ca o distracție, dar pe parcurs a devenit lucrul cel mai preferat pe care îl fac. Nu am ales din start să practic distanțele lungi. Însă cu timpul am început să practic probele mai lungi pentru că eram mai rezistent. Până în 2000 nu am prea visat să particip la marile concursuri de talie europeană, olimpice sau mondiale. Însă, din 2002 am hotărât să practic sportul într-un mod mai serios. De atunci am început să particip la concursuri mai mici și mai mari, la campionate naționale și concursuri internaționale. Pe parcurs a apărut o dorință mai mare să ajung la noi performanțe. De fiecare dată când ating un nou nivel, îmi doresc să progresez tot mai mult.

– Care este recordul tău personal și unde l-ai obținut?
– Recordul meu personal l-am obținut la diferite probe. Eu sunt un atlet care participă la diferite distanțe. Astfel, recordul meu personal pentru proba de maraton este de 2 ore 12 minute și 32 de secunde, iar acest rezultat l-am înregistrat în 2010 la Mainz. Pentru proba de 10 km – 29 minute și 7 secunde am înregistrat în Poderborn, Germania în 2014. În anul 2015 la Baku am trecut proba de 3000 de metri în 8 minute și 6 secunde, iar semimaratonul din 2016 care a avut loc în Ostia (Roma), am înregistrat un record personal de o oră, trei minute și 37 secunde.

– În luna august ai participat la Jocurile Olimpice de la Rio unde ai luat locul 105 la proba maratonului. Ce înseamnă acest rezultat pentru tine?
– Sunt mulțumit de rezultatul pe care l-am înregistrat la Jocurile Olimpice din acest an, clasându-mă pe locul 105 din 155. Toți atleții au fost pregătiți la un nivel înalt. Eu am reușit să termin cursa, cei 42 km în condiții dificile pentru maraton. În același timp, pot spune că mi-aș fi dorit să obțin performanțe mai bune, mai ales că m-am pregătit mult, însă nu am reușit să obțin acel rezultat așteptat. Maratonul este o probă imprevizibilă și m-am bucurat că am reușit să îl finalizez.

– În spatele performanțelor tale se ascunde talentul sau muncă asiduă?
– Aș spune că munca este mai importantă decât talentul.

– Ce urmează să faci în continuare? Ți-ai stabilit alte provocări?
– Acum îmi doresc să particip la campionatul mondial care va avea loc la Londra în 2017. Mă pregătesc intens să am rezultatele dorite, să obţin baremul necesar pentru calificare. M-am hotărât să continui încă la un ciclu olimpic și să mă calific la jocurile Olimpice de la Tokyo care vor avea loc în 2020. După acest concurs vreau să îmi închei carierea de sportiv. După aceasta poate voi deveni antrenor, ca să educ alte generații de atleți.

– De ce ai plecat din Moldova? Vei continua să reprezinți țara și la următoarele competiții?
– Plecarea mea din Moldova este legată de mai multe circumstanțe. Fără susținere este greu să atingi performanțele dorite, dar cu bețe în roate este și mai greu. Mulți au spus că nu voi ajunge la Londra în 2012, dar am reușit. La fel au spus că și la Rio nu voi ajunge, însă realitatea și perseverența mea a demonstrat altceva. Din aceste considerente și am plecat din țară în 2013. Acum sunt stabilit în Italia. Cred că voi continua să reprezint Republica Moldova la următoarele competiții, ceea ce doresc și altor sportivi din țară. Însă se întâmplă că țara nu are nevoie de noi și suntem nevoiți să căutăm altceva.

– Cât de des te antrenezi și de fapt care este regimul unui atlet?
– Regimul unui atlet este strict. Nu sărbătorești decât doar atunci când ai reușit la concursuri. Este și greu cât ești departe de familie. Am antrenamente șapte zile pe săptămână, două antrenamente pe zi. Doar în zilele de joi și duminică am câte un antrenament dar de lungă durată și multă muncă. Chiar dacă afară plouă sau ninge, sportivii care își doresc rezultate muncesc asiduu. Timp de o săptămână eu alerg între 160 și 220 km.

– Ce sfat ai avea pentru acei care își doresc să ajungă la performanțele tale sau la concursuri mari?
– Cei care vor să își treacă limitele trebuie să aibă o dorință mare și un scop bine determinat, iar prin muncă asiduă rezultate vor veni cu siguranță.

– Roman, îți mulțumim pentru interviu și îți dorim succese la următoarele competiții în care te-ai avântat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *