Voluntarii străini plătesc ca să repare şcolile moldoveneşti
Voluntarii străini au adunat bani pentru această vacanţă timp de un an de zile, dar, în loc de costume de baie şi umbreluţe de soare, s-au „înarmat” cu diverse instrumente, materiale de construcţie, echipamente şi au venit să-şi petreacă concediul… muncind ca adevăraţi meşteri la gimnaziul din satul Trebujeni. Aşa s-a întâmplat că, la jumătatea lunii august, 38 de englezi, două nemţoaice, doi americani şi doi olandezi şi-au luat instrumentele de muncă, perii, vopsele şi alte materiale necesare la renovarea unei clădiri şi au pornit în… aventura moldovenească. Voluntarii fac parte din organizaţia engleză TEECH, care în fiecare an organizează diverse proiecte de binefacere, în special – în ţările din estul Europei. În Republica Moldova voluntarii au venit pentru a şasea oară.
Plătesc pentru ca să muncească
Deşi au renunţat la confortul de acasă pentru a munci asiduu aproape două săptămâni, aceştia s-au arătat de-a dreptul încântaţi de experienţa pe care au trăit-o aici şi promit să se întoarcă în Moldova şi la anul, la fel cum o fac, de altfel, deja de şase ani. Robin Brown, managerul echipei de voluntari, susţine că a venit în Moldova cu un motiv: să îmbunătăţească viaţa celor de aici şi să le demonstreze că, împreună, pot fi făcute lucruri minunate. El spune că TEECH, organizaţia engleză care patronează proiectul, activează de mai bine de zece ani. „Voluntari din toată Anglia merg anual în diverse ţări ca să ajute oamenii. Am venit pentru prima dată în Moldova în 2000, dar am avut multe probleme la vamă, unde am stat blocaţi o săptămână. A trebuit să mai aşteptăm câţiva ani până am revenit”, ne-a spus Robin. Când l-am întrebat de ce a ales să-şi petreacă vacanţa prin muncă, departe de familie, a zis că îşi poate lua concediu oricând, pentru că „în Anglia majoritatea oamenilor au câte patru-cinci săptămâni de concediu pe an, dar noi am renunţat la două săptămâni de vacanţă ca să facem un bine celor care au nevoie de el”.
Şcoala de circumscripţie Trebujeni
În gimnaziul din Trebujeni învaţă peste 150 de copii, iar în urma procesului de optimizarea a şcolilor instituţia a devenit şcoală de circumscripţie şi pentru cei aproape 30 de copii din Butuceni. Ludmila Buzilă, directoarea şcolii, spune că a făcut cunoştinţă cu voluntarii din organizaţia engleză prin intermediul organizaţiei locale „Ora International”, filiala din Moldova, cu care colaborează de vreo cinci ani. „Ora International” implementează la noi o serie de proiecte: cantina socială, ajutorul acordat la 40 de familii din sat, cadouri oferite copiilor la sărbătorile de Crăciun şi de Paşti”, a subliniat directoarea. Ea spune că, fără ajutorul organizaţiei engleze, n-ar fi reuşit nici în timp de 20 de ani să facă asemenea reparaţii: „Ne-au adus frigider şi plită electrică pentru bucătărie, ne-au pus cazane noi, uscătoare electrice de care nu am avut niciodată, lavoare, teracotă, ne-au adus 200 de scaune, 30 de bănci, au amenajat un centru comunitar. Noi nici nu am visat la aşa ceva…”.
Al patrulea an consecutiv, „Ora International” desfăşoară un proiect de renovare a şcolilor şi instituţiilor preşcolare. Căutăm sponsori de peste hotare care pot şi doresc să ne ajute la renovarea şcolilor din mediul rural. Anul trecut, tot împreună cu voluntarii de la TEECH, au fost construite băile şi WC-urile la Şcoala-internat pentru copii cu handicap intelectual din Făleşti. Anul acesta, au venit la gimnaziul din Trebujeni, unde grupul sanitar era într-o stare deplorabilă”, ne-a povestit Veronica Martiniuc, directoarea organizaţiei „Ora International”.
„Mi-ar face plăcere să revin aici…”
„Eu am doi copii, de nouă şi 11 ani, care învaţă la o şcoală bună, au o viaţă frumoasă şi tot ce-şi doresc, dar înţeleg că nu toate familiile sunt atât de norocoase şi mă bucur că putem face ceva ca aceşti copii să aibă o viaţă mai bună. Este o experienţă fantastică şi mi-ar face mare plăcere să revin aici”, ne-a mărturisit Adam, un englez care de ani buni participă la diverse acţiuni de caritate. Michaela a venit în Moldova împreună cu sora ei, Amy, iar părinţii le-au ajutat să adune banii necesari. Michaela spune că a sosit să repare această şcoală cu voluntarii deoarece „este corect ca şi copiii de aici să aibă toate cele necesare, la fel cum am avut şi eu”.
Încântată de experienţa trăită în Moldova este şi Nicky, o tânără ambiţioasă care spune că i-a plăcut ideea unei acţiuni de caritate, în urma căreia poţi vedea cum se schimbă lucrurile în doar câteva zile. „M-am implicat în proiectul TEECH ca să observ diferenţele. Este fantastic. Şcoala a suferit schimbări enorme şi sunt foarte mândră că am dat şi eu o mână de ajutor aici”, susţine Nicky. Tânăra care a pornit împreună cu alţi nouă colegi de serviciu în această aventură susţine că, iniţial, şi-a făcut griji referitor la condiţiile în care va locui, dar a rămas mulţumită de toate.
Vin cu ajutoare, dar stau trei zile în vamă…
Deşi toată lumea a spus că au fost primiţi bine, voluntarii au rămas nedumeriţi de faptul că au stat blocaţi aproape trei zile în vamă. „Dacă noi renunţăm la vacanţă pentru a veni aici şi pierdem trei zile pentru a ajunge până în Moldova, este inacceptabil să mai pierdem trei zile în vamă. Cred că autorităţile ar trebui să fie mai receptive în asemenea cazuri… Nu este o acţiune de caritate din partea guvernului englez, ci din partea oamenilor simpli, voluntari care sunt gata să renunţe la două săptămâni de vacanţă şi să plătească pentru tot ce fac aici. Autorităţile ar trebui să ne susţină”, a explicat Robin, indignat de faptul că întârzierea cu trei zile le-a dat ceva bătăi de cap cu finisarea la timp a lucrărilor.
Cei mai tineri voluntari au vârsta de 17 ani, iar cei mai în etate – 65 de ani. Unii dintre ei sunt studenţi, alţii sunt deja pensionaţi, dar toţi au renunţat la timpul lor liber pentru a ajuta copiii de la Trebujeni şi a face astfel ca, la 1 septembrie, aceştia să intre într-o şcoală nouă, frumoasă şi bine utilată. Mai mult chiar: ei le-au adus tuturor copiilor şi cadouri – echipament sportiv.