VORBIM CORECT ROMÂNEȘTE: DE sau DE CĂTRE
Respectivele prepoziţii introduc un complement de agent, în enunţuri cu un verb la diateza pasivă, de exemplu „cartea va fi citită de toţi elevii”, „grădina este îngrijită de nişte vecini”, „anunţul a fost făcut de către director”. În toate aceste exemple pot fi utilizate ambele prepoziţii, şi de şi de către, în special în comunicarea curentă, cotidiană. Or, se poate observa că prepoziţia compusă de către este preferată în cadrul limbii literare, în special în comunicarea oficială, în stilurile administrativ şi ştiinţific. Însă este de remarcat că şi în aceste stiluri ea poate fi înlocuită cu prepoziţia de: raportul a fost prezentat de preşedinte sau raportul a fost prezentat de către preşedinte sunt variante corecte, iar alegerea prepoziţiei în asemenea cazuri ar trebui să fie determinată doar de contextul mai larg, pentru a evita anumite repetiţii sau echivocuri. Prin urmare, prepoziţia de nu trebuie înlocuită peste tot cu de către, pentru că nu schimbă nimic, iar apariţia ostentativă a lui de către cam zgârie urechea, iată şi o mostră din presă: „După adoptarea Codului Educaţiei de către Parlament, universităţile nu vor mai fi conduse de către senat, ci de un consiliu numit de către ministrul educaţiei”.
Şi totuşi, dacă prepoziţia de în construcţiile pasive poate fi folosită peste tot, pentru prepoziţia compusă de către există şi anumite restricţii, care trebuie cunoscute. În „Gramatica pentru toţi” de Mioara Avram se precizează că de către este admisă numai la nume de persoane şi colectivităţi de persoane (în care se cuprind şi numele de instituţii şi de ţări) şi la pronumele corespunzătoare. Aceasta însă nu se foloseşte la numele inanimate şi nici la cele de animale, vietăţi, care au trăsătura (– uman). Astfel, enunţurile de tipul Stâna este păzită de către câini sau Frunzele au fost împrăştiate de către vânt nu sunt corecte, aici trebuia folosită prepoziţia de.
Ghidaţi de moda şi de obişnuinţa de a utiliza peste tot doar prepoziţia de către, mulţi încalcă anume restricţiile impuse de substantivele cu semnificaţia non-uman şi dau la iveală enunţuri, care par savante, dar care sunt marcate de utilizarea inadecvată a lui de către: Avalanşa a fost provocată de către ploile torenţiale PRO TV, 24.03.14; Comitetul ştiinţific are rol consultativ, evaluează pertinenţa subiectelor tratate de către articole; alocaţii impuse de către sistem; elementele reprezentate de catre respectivul substantiv; preţurile afişate de către magazine.
Exemple sunt multe şi lista poate fi continuată, dar ar fi bine să fie totuşi cât mai scurtă.
Irina Condrea, prof.univ.,
dr. hab., USM