Social

Votat în a doua lectură! Cetățenii UE se vor putea angaja în R. Moldova în lipsa unui permis de muncă

Cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene se vor putea angaja în Republica Moldova fără permis de muncă. Un PROIECT de modificare a Legii privind regimul străinilor în Republica Moldova a fost votat în a doua lectură de 55 de deputați.

Modificările legislative au scopul de a combate lipsa forței de muncă și de a face țara noastră mai atractivă pentru cetățenii străini. De asemenea, liberalizarea accesului la muncă pentru persoanele din țările membre UE corespunde planului de măsuri necesare de implementat după obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. De asemenea, Guvernul va aproba o listă de țări pentru care se va oferi aceleași facilități.

Odată cu adoptarea acestui proiect de lege, cetățenii străini vor beneficia de facilitatea de a se angaja în câmpul muncii pe teritoriul Republicii Moldova fără obținerea prealabilă a dreptului sau a unui permis de ședere provizorie în scop de muncă. Autorii mai propun ca studenții străini să poată lucra mai multe ore în baza permisului de ședere provizorie pentru studii.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în anul 2022, circa 65 % a companiilor din sectorul privat s-au confruntat cu problema deficitului de angajați.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *