Sănătate

(Vox Populi) „Ziua Mondială fără Tutun”. Ce măsuri a luat Moldova în lupta cu fumatul și ce cred oamenii despre eficiența politicilor anti-tutun

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel global, aproximativ 780 de milioane de persoane declară că doresc să renunțe la fumat, dar numai 30% dintre acestea au acces la instrumentele care le pot ajuta să depășească dependența fizică și psihică.

Începând cu anul 2016, autoritățile din Moldova au impus treptat mai multe restricții cu scopul de a reduce numărul fumătorilor. Astfel, a fost interzis fumatul în spațiile publice închise, a devenit obligatorie plasarea avertismentelor de sănătate pe pachetele de țigări și, totodată, a fost interzisă publicitatea lor. Anul trecut, au fost interzise țigările cu arome de mentol, precum și expunerea la vitrină a tuturor produselor de tutun.

Totuși, există fumători care spun că aceste interdicții nu i-au făcut să renunțe la tutun. Unii ne-au povestit că încearcă să se lase de fumat de ani buni, însă fără succes.

„Nu știu cum aceasta a influențat asupra numărului de consumatori, pentru că toți cei pe care îi știu eu fumau, se lăsau, dar până acum toți fumează”, ne-a spus un consumator de tutun, care fumează de 15 ani.

„Țigările nu mai vând atât de liber, cred că aceasta a fost o soluție foarte bună”, ne-a declarat un fost fumător.

Unii spun că prețurile mai mari i-au determinat să renunțe la acest obicei, alții însă susțin că fumează în continuare.

„Eu mă duc și cumpăr, cât costă atâta dau”, recunoaște un fumător.

„Dacă sunt țări în care lupta cu fumatul e eficientă, atunci trebuie să ne inspirăm din experiența lor. Astfel încât legea să nu fie doar lege, dar să funcționeze”, ne-a spus una din intervievatele noastre.

Pentru a reduce efectele nocive ale fumatului asupra sănătății, Dispensarul Republican de Narcologie din Moldova a creat Linia verde pentru consiliere și tratamentul dependenței de consumul de tutun. Printre serviciile oferite se numără lazeroterapia, acupunctura şi administrarea medicamentelor specifice.

Unele țări ca Marea Britanie, Noua Zeelandă, Grecia și Suedia, încurajează fumătorii care nu pot renunța la acest viciu să încerce terapia de substituție nicotinică, care include folosirea gumei sau plasturilor cu nicotină. Trecerea de la țigări la sisteme electronice de livrare a nicotinei, la fel s-a dovedit o metodă eficientă în lupta cu fumatul sau pentru a reduce riscurile asupra sănătății.

Regatul Unit, de exemplu, a decis să aibă o deschidere mai mare față de alternativele fumatului, cum ar fi țigările electronice și dispozitivele de încălzire a tutunului. Aici, folosirea țigărilor electronice rămâne cel mai popular ajutor utilizat în încercarea de a renunța la fumat. În 2020, 27,2 % dintre britanici au folosit un produs de vaping pentru a se lăsa de țigări. În 2017, peste 50.000 de oameni au încetat să fumeze cu ajutorul dispozitivelor alternative.

Potrivit OMS, fumatul este responsabil de peste 8 milioane de decese anual. 

unimedia.info/ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *