Ultima oră

VREM UNIRE /// Pensia MEDIE în România este peste 4700 lei MDL

Raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10, dar el prezintă variaţii semnificative de la o regiune la alta, de la numai 5 pensionari la 10 salariaţi în Bucureşti, la 17 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 982 lei (4549.9 MDL), iar raportul dintre pensia medie nominala netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 51,1% (comparativ cu 52,2% în trimestrul precedent), a anunţat Insitututl Naţional de Statistică.

Indicele pensiei medii reale faţă de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum a fost de 101,1%.

Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 89,5% în totalul celor de asigurări sociale.

Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (75,9%), iar pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii – anticipată şi anticipată parţial ­­- au reprezentat 1,9%.

RATA INFLAȚIEI în ROMÂNIA – a coborât în august la 1,2%, după 1,4% în iulie

Preţurile de consum au crescut în luna august cu 1,2% comparativ cu perioada similară a anului trecut, rata medie pe ultimele 12 luni (septembrie 2016 – august 2017) faţă de precedentele 12 luni fiind de 0,2%.

Determinată pe baza IAPC, rata medie din primele opt luni este 0,3%, a anunţat Institutul Naţional de Statistică.

În luna iulie, rata anuală a fost de 1,4%, iar în mai de 0,9%, ea revenind pe zona pozitivă din luna ianuarie a acestui an.

Faţă de finalul anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit în august cu 1,15%, cele nealimentare cu 0,6%, iar serviciile s-au ieftinit cu 0,8%. Comparativ cu perioada similară a anului trecut, preţurile la alimente au crescut cu 1,59%, la produse nealimentare cu 1,56%, iar la servicii s-au redus cu 0,5%.
Rata medie lunară a inflaţiei în primele opt luni ale anului a fost de 0,1%, faţă de un minus de 0,1% în perioada similară din 2016.

Potrivit datelor INS, cele mai mari creşteri de preţ au fost înregistrate în august, faţă de decembrie 2016, la transport aerian (23%), la fructe şi conserve din fructe (11,5%), energie electrică (4,9%), unt (4,5%), carne de porc (4,05%). Scăderi de preţ au fost consemnate la abonament radio, televiziune (-16%), cartofi (-8%), ouă (-6,5%), legume şi conserve de legume (-6,8), poştă şi telecomunicaţii (-5,3%). 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *