Femeia

Yamma şi Niyamma ne învaţă că adevărata lecţie este iubirea

În lumina legii oculte a rezonanţei, încălcarea constantă a preceptelor etice şi morale reprezintă o contrazicere flagrantă a însuşi scopului urmărit prin practica yoga. De aceea, întotdeauna plafonarea spirituală, exacerbarea orgoliului spiritual sau a egoismului, ne indică cu certitudine existenţa unor lacune la acest nivel fundamental. Astfel, este posibil ca un yoghin să practice ore în şir zilnic anumite tehnici yoghine, dar dacă de exemplu el nu respectă ahimsa (non-violenţa), el nu va avea aceleaşi rezultate ca un altul, al cărui ideal în viaţă este manifestarea constantă a unei iubiri necondiţionate pentru toate celelalte fiinţe umane.

Adevărata lecţie este iubirea

Dacă analizăm acum din această perspectivă prima regulă din yama, celebra ahimsa, tradusă uzual ca non-violenţă, dar care implică, de fapt, trăirea unei autentice stări de iubire pentru tot ceea ce există. Ştim că, la modul fundamental, întreg universul, cu toate fiinţele care îl animă, absolut tot ceea ce există alcătuieşte corpul macrocosmic al lui Dumnezeu Tatăl. Am citit în tratatele yoghine adeseori faptul că yoghinii desăvârşiţi experimentează direct această veritabilă unitate fundamentală cu tot ceea ce există, cu toate celelalte fiinţe umane. Prin urmare, dacă facem rău unor alte fiinţe umane este ca şi cum ne-am face rău nouă înşine, sau chiar mai grav, forţelor Divine.

Cu siguranţă că majoritatea yoghinilor reuşesc să-şi controleze eventualele tendinţe de a face rău fizic altor fiinţe, dar aceasta nu înseamnă neapărat şi că ei practică la modul autentic ahimsa. Mai aveţi oare obiceiul de a proiecta gânduri negative la adresa unor alte fiinţe umane, care de exemplu v-au nedreptăţit sau v-au făcut să suferiţi? Reamintiţi-vă atunci că forţa gândului este extrem de puternică şi a gândi negativ despre alte fiinţe umane reprezintă în realitate o acţiune agresivă foarte puternică, chiar dacă este nevăzută. Chiar dacă vă imaginaţi că aveţi dreptate sau „sunteţi îndreptăţiţi”. Vă bucuraţi când cineva care v-a făcut să suferiţi se confruntă cu o problemă? Sunteţi adeseori nepăsători sau neglijenţi cu sentimentele celorlalţi? Cu siguranţă este cazul să reveniţi la lecţia I a non-violenţei.

Nepăsarea poate fi confundată uşor, atunci când este privită din perspectiva egoismului sau a orgoliului, cu detaşarea. Ea nu este totuna cu detaşarea, ci chiar din anumite puncte de vedere i se opune. Cel care integrează cu adevărat ahimsa le priveşte pe celelalte fiinţe ca pe sine-însuşi şi nu face rău niciodată, nici nu este nepăsător, pentru că el simte efectiv că şi-ar face rău lui însuşi sau ar fi nepăsător faţă de sine însuşi. O cheie esenţială pe care yoga ne-o pune la dispoziţie, în lumina legii rezonanţei, pentru a reuşi cu adevărat să punem în practică ahimsa, este exact aceea de a trezi în noi o stare de iubire atotcuprinzătoare, singurul mod în care putem reuşi cu adevărat să fim non-violenţi. Şi, tot în lumina legii rezonanţei, este imperios necesar să înţelegem faptul că, dacă încă mai există chiar şi o singură fiinţă umană faţă de care noi nutrim în mod constant gânduri şi sentimente negative, este imposibil să ajungem la starea de desăvârşire spirituală.

Timpul Suplimentul Femeia


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *