Social

Zece întrebări frecvente, către oncolog. Ce produse provoacă cancerul și cum poate fi tratat

La începutul lunii februarie, în toată lumea este marcată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului. Atât la nivel mondial, cât și țara noastră, maladiile oncologice reprezintă cea de-a doua cauză de deces. Teama de cancer și consecințele acestei afecțiuni grave provoacă uneori în societate anumite preconcepții greșite, iar, în unele cazuri, persoanele tratează în mod eronat unele simptome sau informații. Medicul oncolog-pulmonolog Valeriu Bîlba a răspuns la 10 întrebări frecvente despre cancer.

Produsele afumate (salamuri, pește afumat, frigărui, șprote) provoacă cancer?

Orice produs alimentar care a trecut prin etapa termică devine cancerigen. Produsele semifabricate din carne, salamurile, produsele afumate sunt expuse la o cantitate imensă de agenți chimici cancerigeni pentru a le face mai atractive, a îmbunătăți și a spori aroma, precum și pentru a le extinde termenul de valabilitate. Alimentele care conțin o cantitate mare de carbohidrați, de exemplu, la prăjire, eliberează acrilamidă, o substanță considerată cancerigenă.

Produsele cosmetice provoacă cancer?

Dacă produsele cosmetice sau anumite ingrediente din produsele cosmetice cauzează cancer sau probleme de sănătate pe termen lung nu este încă complet clar. Toxice s-au dovedit a fi unele ingrediente doar atunci când erau în cantități sau concentrații mari. De regulă, însă, produsele cosmetice nu conțin asemenea cantități.

Există un singur studiu uman pe termen lung asupra vopselei de păr, iar acest produs cosmetic a fost legat de cancerul vezicii urinare, cancerul de sân, leucemii și limfoamele.

De ani de zile, au existat zvonuri pe internet care susțineau că antiperspirantele pot provoca cancer de sân. Deși cercetările pe această temă sunt limitate, majoritatea studiilor nu au găsit o asociere între utilizarea antiperspirantelor și dezvoltarea acestui tip de cancer.

Produsele de nicotină provoacă cancer?

Nicotina în sine nu provoacă cancer. Cu toate acestea, nicotina crează dependență și este un ingredient cheie în produsele din tutun, despre care se știe că produc substanțe cancerigene când sunt arse.

Nicotina conținută în produsele utilizate în Terapia de Înlocuire a Nicotinei nu provoacă cancer, nici pe termen scurt, nici pe termen lung.

Substanțele cancerigene din fumul de țigară sunt substanțe chimice precum gudronul, nitrozaminele, hidrocarburile, sărurile metalelor grele etc., care se formează la arderea tutunului. Aceste substanțe chimice sunt asociate cu un risc crescut de apariție a diferitelor forme de cancer, inclusiv cancer pulmonar, cancer oral, cancer pancreatic și altele.

Dacă procesul de ardere este exclus, cantitatea de substanțe cancerigene care afectează corpul uman va fi redusă semnificativ. Dacă sunteți îngrijorat pentru sănătatea dumneavoastră, cel mai bine este să evitați produsele din tutun și să căutați ajutor pentru a renunța la fumat, în cazul în care sunteți fumător.

Produsele alcoolice provoacă cancer?

Da, alcoolul provoacă cancer. Nu există o „doză sigură” de alcool. Consumul de alcool este una dintre cele mai frecvente cauze de deces. La prima vedere, alcoolismul este asociat cu cancerul de stomac, dar, de fapt, impactul negativ poate fi exercitat asupra întregului organism. Oamenii de știință sugerează că acest factor de risc poate provoca cancer de gât, laringe, esofag, ficat, colon și rect.

Atenție! Alcoolul este asociat cu un risc mare de cancer mamar. Mai mult, dacă pentru alte tipuri de cancer există o corelație directă: cu cât doza de alcool este mai mare, cu atât riscul este mai mare, nu există o astfel de dependență pentru creșterea riscului de dezvoltare a cancerului de sân. Chiar și dozele mici pot afecta negativ sănătatea. Acest lucru este cauzat de capacitatea alcoolului de a crește nivelul de estrogen din organism. Unele tipuri de alcool au estrogen în compoziția lor. De exemplu, berea și vinul conțin fitoestrogeni.

Aerul poluat provoacă cancer?

Nu toate persoanele care suferă de cancer pulmonar, fumează. Aproximativ 20% dintre persoanele care mor în fiecare an de cancer pulmonar în SUA nu au fumat niciodată sau nu au folosit nicio altă formă de tutun. Vinovatul în dezvoltarea cancerului la astfel de oameni este aerul pe care toți îl respirăm și calitatea acestuia.

În orașe, poluarea aerului (în special în apropierea drumurilor aglomerate), crește riscul de a dezvolta cancer pulmonar. Unii oameni sunt expuși la agenți cancerigeni, cum ar fi arsenul, uraniul, azbest și gazele de eșapament diesel la locul lor de muncă, prin aerul pe care îl respiră.

Telefoanele mobile provoacă cancer?

Nu. Afirmațiile potrivit cărora utilizarea telefoanelor mobile poate crește riscul de a dezvolta cancer au apărut încă de la începutul secolului al XX-lea. Acestea au fost contrazise într-o lucrare științifică complexă care a examinat utilizarea telefonului mobil în legătură cu riscul apariției diferitelor tipuri de cancer cerebral.

Cancerul este contagios?

Cancerul nu este contagios. Nu se poate transmite de la o persoană la alta prin respirarea aceluiași aer, împărțirea periuței de dinți, atingeri, sărut sau relații intime. Cu câteva excepții rare (cum ar fi primitorii de transplant de organe și transmiterea de la mamă la făt), sistemul imunitar recunoaște și distruge orice celule străine (inclusiv celulele canceroase ale altei persoane).

Cu toate acestea, deși cancerul în sine nu este contagios, anumite infecții (cum ar fi HPV-Virusul Papiloma Uman) pot crește riscul unei persoane de a dezvolta cancer. Cancerul poate apărea în familii, dar, în loc să fie transmis, acest risc este legat de predispoziția genetică.

Cancerul produce doar tumori solide?

Nu toate cancerele produc tumori solide. Există și cancere de sânge, numite cancere hematologice. De asemenea, nu toate tumorile sunt canceroase – există și tumori benigne sau necanceroase. Cancerele de sânge afectează sângele, măduva osoasă sau sistemul limfatic. Acestea includ leucemia, limfoamele și mieloamele.

Cancerul de sân poate apărea la bărbat?

Da, un bărbat are șanse de a dezvolta cancer de sân, dar de 100 de ori mai mici decât o femeie. Aceleași gene sunt responsabile de dezvoltarea acestuia – BRCA1 / 2, ATM și CHEK2. Potrivit Cancer Society of America, 2.800 de cazuri de cancer de sân la bărbați vor fi depistate în SUA, în 2023, dintre care 580 de cazuri vor fi fatale.

Cancerul nu poate fi tratat?

Cancerul nu este o condamnare la moarte. Puteți învinge această boală, ea poate fi tratată. Succesul pacientului va depinde în primul rând de tipul de tumoare, de organul afectat și de stadiul bolii. Tratamentul de succes al cancerului necesită o abordare integrată: intervenție chirurgicală, chimioterapie și expunere la radiații.

Pentru a reduce riscul de dezvoltare a cancerului medicii recomandă evitarea consumului de tutun și alcool, abordarea unei alimentații sănătoase și activități fizice. La fel de important este vaccinarea împotriva HPV și hepatitei B, evitarea expunerii îndelungate la soare și la aerul poluat.

Sursa Publika.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *