Moldova

Zece motive de ce Dodon nu trebuie să ajungă președinte

Dacă s-ar desfășura acum alegerile prezidențiale, în contextul dezamăgirii sporite a populației față de actuala guvernare, el ar avea șanse mari să câștige cursa pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Pentru a împrospăta memoria conaționalilor noștri și a-i avertiza despre pericolul venirii lui la cârma țării, vă prezentăm 10 motive de a nu-l vota pe Igor Dodon.

1. Trecutul corupt

Igor Dodon a ajuns la guvernare în 2006, când a fost numit ministru al Economiei de către Vladimir Voronin, funcție pe care a exercitat-o până în septembrie 2009. În această perioadă, potrivit unei investigații realizate de jurnalistul Pavel Păduraru, a fost vândut sanatoriul „Moldova” din Odesa. Cumpărătorul a fost o firmă care avea adresă juridică într-o cameră de hotel în Chișinău. Statul a fost prejudiciat cu circa 30 milioane de lei. Igor Dodon s-a implicat personal în această operaţiune. Imediat după licitaţie, în 2008, el a solicitat oficial primarului de Odesa, E. Gurviţ, şi procurorului regiunii, V. Priseajniuk, să susţină firma „SDY-Invest Grup” pentru a-şi înregistra dreptul de proprietate asupra bunurilor cumpărate.

Observăm că, actualmente, Dodon se bate cu pumnul în piept că vrea o Moldovă fără oligarhi, referindu-se la Vlad Filat și Vlad Plahotniuc. Dar, în 2008, când hotelul „Codru” a fost cumpărat de la stat cu bănuți de o firmă a lui Plahotniuc, Dodon era ministru al Economiei. Ulterior, Curtea de Conturi a constatat că, în urma acestei tranzacţii, statul a fost prejudiciat cu 160 de mln lei (!).

Presa a mai scris că Igor Dodon a fost implicat în scheme de monopolizare a pieţei de carne. În perioada când era ministru al Economiei, a apărut Regulamentul „Cu privire la eliberarea autorizaţiilor pentru importul unor produse”. Documentul presupunea un mecanism de obţinere a licenţei atât de sofisticat, încât făcea acest lucru practic imposibil – trebuia să faci rost de un act, valabil trei zile, apoi de altul, valabil 14 zile, timp în care expira primul ş.a.m.d. Însă nici celor puţini, care reuşeau să adune documentele, nu li se elibera autorizaţia. Până şi ex-premierul comunist Vasile Tarlev spunea că monopolizarea importului de carne a început după transferarea dubioasă a Comisiei abilitate cu eliberarea autorizaţiilor din subordinea Ministerului Agriculturii în cea a Ministerului Economiei, „unde Dodon şi compania au pus mâna pe afacere”.

Amintim că, la 28 iulie 2009, TIMPUL a publicat un material despre un act de revizie (din lunile martie-aprilie 2009) a Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei (CCCEC) efectuată la Institutul de Economie, Finanţe şi Statistică, subordonat Academiei de Ştiinţe şi Ministerului Economiei. Conform documentului, ministrul Dodon, alături de alţi funcţionari ai Ministerului Economiei au primit salarii de 6000-7000 lei/lunar, plus suplimente şi prime consistente fără a presta vreo zi de activitate ştiinţifică. Ulterior, Dodon a returnat banii primiți, dar numai după ce șmecheria a atras deja atenția publică.

2. Lipsa de respect față de artiști

După ce compozitorul Eugen Doga și-a exprimat nemulțumirea față de folosirea muzicii sale într-un spot publicitar socialist, reacția lui Igor Dodon a fost una lipsită de respect. „Eu apreciez melodiile compozitorului Doga. Dar nu comentez bâlbele şi mesajul senil al fostului membru al PCUS şi al actualului român Doga. Am fost surprins că are un limbaj atât de buruienos. Îmi pare rău că am nimerit fără să vreau într-o asemenea situaţie”. Ce să spunem? Muzica lui Eugen Doga este cunoscută în toată lumea. Dar ce a făcut Dodon pentru țară ca să-și permită să-l jignească pe marele compozitor…?

3. Promovează aderarea la Uniunea Vamală

Deși, în 2011, spunea că este o utopie să vorbim despre aderarea țării noastre la Uniunea Vamală, astăzi Dodon ne asigură că aceasta este singura șansă a Moldovei. Dar să nu uităm că, în vremea aceea, el ieșise din PCRM, era certat cu Voronin și se linguşea pe lângă guvernarea AIE. Amintim că în Uniunea Vamală intră Rusia, Belarus și Kazahstan, trei state cu regimuri autoritare, unde libertatea cetățenilor este limitată, iar corupția e aproape incontrolabilă. În plus, Belarus și Kazahstan au devenit economic mai dependente de Rusia.

4. Adeptul ideilor staliniste

Igor Dodon este adeptul teoriei staliniste despre existența limbii moldovenești, ca ceva diferit de limba română, chiar dacă lingviștii din toată lumea resping această teorie și demonstrează că vorbim limba română, care are mai multe graiuri, inclusiv cel moldovenesc. Dar cum pot să se compare niște specialiști amărâți de la Berlin sau București cu cel mai mare om de știință din Moldova care este Igor Dodon?

5. Înapoi în URSS

Igor Dodon a declarat că Partidul Socialiștilor nu este un partid prorus, ci un partid prosovietic, pentru că această perioadă ar fi fost una de aur pentru R. Moldova. Conștient că URSS nu poate fi reînviată din morți, el optează pentru Uniunea Euro-Asiatică, care deocamdată există doar pe hârtie, și Uniunea Vamală, în care regulile sunt dictate de Rusia.

6. Vrea să transforme Republica Moldova în federație

Liderul socialiştilor moldoveni Igor Dodon a declarat, la un post de televiziune din Rusia, că Republica Moldova trebuie să fie o federaţie, iar soldaţii ruşi trebuie să rămână în continuare în Transnistria. Federalizarea Republicii Moldova este scenariul prevăzut de „planul Kozak”, propus de ruși pentru rezolvarea conflictului transnistrean. Asta ar însemna că autoritățile separatiste de la Tiraspol vor putea influența politica internă și externă a Republicii Moldova.

7. Vede în România un pericol extern

Igor Dodon a acuzat Washingtonul și Bucureștiul că au provocat criza politică de la Chișinău, iar susținerea tendințelor unioniste ar fi o amenințare la securitatea R. Moldova. El a declarat, într-un interviu, că cei 5000 de studenți care primesc burse de studii în România sunt spălați pe creier ca să se considere români, nu moldoveni. De asemenea, Igor Dodon consideră că data de 27 martie, zi în care a fost votată unirea Basarabiei cu România în 1918, este o zi neagră în istoria statului nostru, dar nu suflă o vorbă despre 28 iunie 1940, când Basarabia a fost ocupată de bolșevici, de zilele 12-13 iunie 1941, când peste 20 de mii de moldoveni au fost deportați de autoritățile sovietice în Kazahstan și Siberia sau 5-6 iulie 1949 când alți peste 35 de mii de basarabeni au fost înstrăinați. Înțelegem, prin urmare, că pentru Dodon aceste zile au fost foarte luminoase și-i consideră pe călăii bolșevici niște eroi care au scăpat țara noastră de „elemente nedorite”, adică de gospodari și oameni cu studii.

Ținem să amintim că, politica antiromânească a lui Vladimir Voronin a dus la izolarea țării, în 2009. Venirea lui Dodon la putere amenință cu înrăutățirea repetată a relațiilor cu România, care în prezent este cel mai important donator și partener economic al Republicii Moldova. Prin atitudinea sa antiromânească Dodon dă dovadă și de fățărnicie, pentru că printre membrii de frunte ai PSRM sunt și persoane cu cetățenie română.

8. Sluga Kremlinului

Nu este secret faptul că Partidul Socialiștilor are o poziție clară prorusă. În ajunul alegerilor parlamentare din 2014, Igor Dodon și Zinaida Greceanîi au fost singurii politicieni din Moldova cu care președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a binevoit să se întâlnească pentru o scurtă discuție. Kremlinul sprijină deschis Partidul Socialiștilor, care, la rândul lui, promovează un parteneriat strategic cu Rusia. Igor Dodon împărtășește planurile Moscovei, cum ar fi federalizarea Republicii Moldova, aderarea la Uniunea Vamală, prezența continuă a trupelor rusești regiunea transnistreană și blocarea apropierii de NATO.

9. Susține separatismul

În 2014, Partidul Socialiștilor a oferit suport pentru organizarea referendumului ilegal din Găgăuzia, în cadrul căruia populația locală s-ar fi pronunțat pentru integrarea în Uniunea Vamală și declararea independenței în cazul în care Republica Moldova și-ar pierde statalitatea. Igor Dodon a declarat că și alte regiuni ale Republicii Moldova ar trebui să urmeze exemplul găgăuzilor. Mai mulți analiști politici consideră că Igor Dodon trebuie cercetat penal pentru instigare la separatism.

10. „Copilul” lui Vladimir Voronin

Deși a părăsit Partidul Comuniștilor în 2011, Igor Dodon împărtășește, în mare parte, aceleași viziuni ca și comuniștii în perioada lor de glorie. Liderul socialiștilor poate deveni președinte în același mod ca și Vladimir Voronin: pe fundalul unei dezamăgiri a populației față de actuala guvernare și datorită unor promisiuni populiste. Așa cum în 2001 comuniștii promiteau salam de două ruble, așa și Dodon promite gaz ieftin rusesc. Ce a urmat, știm cu toții: un regim autoritar, sărăcie, o politică externă inconsecventă, corupție totală și izolarea R. Moldova.

Rugăm cititorii care au argumente mai puternice să ne scrie. Promitem să le publicăm.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *