CSI / RusiaExterne

Zelenski: Vom accepta neutralitatea după eliberarea întregului teritoriu al Ucrainei, inclusiv a Crimeii

Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a condiţionat neutralitatea cerută ţării sale de către Rusia de eliberarea întregului teritoriu al Ucrainei, inclusiv a regiunii Donbas (est) şi a peninsulei Crimeea, anexată de Moscova în 2014, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Într-un interviu difuzat luni seara de canalul de televiziune saudit Al Arabiya, Zelenski a afirmat că „ruşii insistă asupra neutralităţii, iar pentru noi cel mai important este eliberarea Donbasului şi a tuturor teritoriilor ocupate temporar, precum şi a peninsulei Crimeea, şi ea ocupată”.

Anterior, negociatorii ucraineni au propus Rusiei o fereastră de 15 ani pentru a rezolva statutul Crimeii prin discuții bilaterale care să înceapă imediat după încheierea unui tratat de pace, o propunere care a fost ridiculizată de Kremlin.

Zelenski a acuzat din nou Rusia, care somează Ucraina să se angajeze să nu adere la NATO şi să rămână neutră, că încearcă să fărâmiţeze ţara sa pe calea referendumurilor în teritoriile ocupate cu privire la independenţa acestora, după modelul celui desfăşurat în Crimeea în 2014, când a anexat peninsula.

Zelenski spune că negociatorii ruși nu pot lua decizii în privința Ucrainei

Pe lângă eliberarea întregii ţări, preşedintele Ucrainei a insistat că, pentru a accepta neutralitatea cerută de Moscova, sunt necesare „garanţii de securitate pentru ca Ucraina să nu mai facă obiectul unor atacuri similare pe viitor, precum şi alte tipuri de arme în cazul unui război ca cel de acum”.

În orice caz, el a reiterat că orice decizie în acest sens va fi supusă „unui referendum la care va participa întregul popor”.

Referitor la mersul negocierilor cu Rusia, Zelenski a menționat că „negociatorii ruşi nu au capacitatea de a lua decizii, iar ultimul cuvânt îl va avea mereu (preşedintele rus Vladimir) Putin”, motiv pentru care şi insistă asupra unui dialog direct cu şeful statului rus.

În privinţa suspendării exporturilor din Ucraina, o problemă ce îngrijorează mai multe ţări arabe, dependente în mare măsură de produsele de bază din această ţară europeană, cum ar fi grâul sau floarea soarelui, el a afirmat că asediul impus de navele de război ruseşti porturilor ucrainene „ar putea provoca o criză alimentară” mondială anul acesta.

Sursa: Hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *