Ultima oră

Zi-le Tu, bădie Mihai (Eminescu)!

Coruptia

“Nimic nu e mai periculos pentru conştiinţa unui popor decât priveliştea corupţiei şi a nulităţii recompensate […]. Această privelişte îi ia poporului încrederea în valoarea muncii şi în siguranţa înaintării prin merit. Dându-le zilnic exemplu că, fără a şti ceva şi fără a fi muncit, cineva poate ajunge bogat şi om cu vază […] contagiul intelectual devine din endemic epidemic, trece de la restrânsul grup […] la grupuri din ce în ce mai numeroase de cetăţeni.”

Opere, XIII, Editura Academiei, Bucureşti, 1985, p.124

“Voi (politicienii – s.n.)arătaţi prin zilnică pildă că corupţia e mijlocul cel mai lesnicios de trai în România. Acesta este spiritul cel rău care desface societăţile româneşti şi le nimiceşte pân-în sfârşit; acesta este veninul care dă loc la mişcări sociale şi la nemulţumire […] contribuie a destrăma spiritul public, a-l face să nu mai crează nici în drept, nici în bine, a nu mai aştepta nimic de la muncă, totul de la tertip şi de la apucătură “
Opere, XIII, Editura Academiei, Bucureşti, 1985, pp.111-120

Promovarea politrucilor in functii

“Pretutindeni, în administraţie, în finanţe, în universităţi, la Academie, în corpurile de selfgovernment, pe jeţurile de miniştri, nu întâlnim, în mare majoritate, decât, iarăşi şi iarăşi, acele fatale fizionomii nespecializate, aceeaşi protoplasmă de postulanţi, de reputaţii uzurpate, care se grămădeşte înainte în toate şi care tratează c-o egală suficienţă toate ramurile administraţiei publice”

“Funcţiunile publice sunt, adesea, în mâinile unor oameni stricaţi, loviţi de sentinţe judecătoresti. Acei ce compun grosul acestei armate de flibustieri politici sunt bugetofagii, gheseftarii de toată mâna, care, în schimbul foloaselor lor individuale, dau conducătorilor lor o supunere mai mult decât oarbă.”

Timpul, 12 noiembrie 1880

Realitatea Romaniei de azi

“Ceea ce ne dă dreptate – în contra voinţei noastre şi din nenorocire – e realitatea. Chiar de-am voi să calomniem, nu putem. De-am voi să zugrăvim lucrurile mai rele decum sunt, condeiul nostru abia e-n stare a atinge umbra realităţii. Pentru a putea exagera ceea ce se-ntâmplă în ţară, în Parlament, în administraţie, în viaţa economică şi morală a imensei majorităţi a poporului, ar trebui cineva să-mprumute colorile negre din Infernul lui Dante”

(Radu Mihai Crisan, Eminescu interzis. Gandirea politica)

Mihai Eminescu, singurul Poet al lumii care a dat numele unei stiinte: Eminescologia

In 1989, 42 de Universitati din urmatoarele tari aveau Eminescologia ca specializare in lucrari de masterat si doctorat: SUA, Canada, Japonia, UK, Franta, Germania, Italia, Iran, India, Cehoslovacia, Ex-Yugoslavia, Ex-URSS, Suedia, Mexic, Cuba, Brazilia.

Ministerul Invatamantului, Bucuresti, 1989, “100 de ani cu Mihai Eminescu”

Nota: Multumesc lui Radu M. Oleniuc, co-autorul acestui articol, pentru materialele puse la dispozitia CPP.

Sursa: capitalismpepaine.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *