Actualitate

Ziarele românești din R. Moldova sunt interzise în așa zisa RMN

Constatăm cu regret că, şi în acest an, ziarele de la Chişinău practic nu ajung la cititorii din stânga Nistrului. Regimul separatist a ridicat o adevărată cortină de fier informaţională pe Nistru.

Ziarele naţionale din R. Moldova nu sunt de găsit în chioşcurile de presă din Tiraspol, Grigoriopol sau Râbniţa, publicul are de ales între gazete locale oficiale, cum ar fi „Adevărul Nistrean” sau „Pridnestrovie”, şi ziare aduse din Rusia. Bineînţeles, majoritatea sunt în limba rusă.
Ziarele de la Chişinău pot să ajungă acolo doar dacă cititorii le comandă printr-un abonament la oficiul poştal. Problema e că abonarea este mult mai scumpă decât pe malul drept al Nistrului. Reprezentanţii „Poştei Moldovei” afirmă că preţurile sunt stabilite de poşta transnistreană, care se subordonează aşa-zisului minister al informaţii şi telecomunicaţii de la Tiraspol. Şefa Departamentului abonări din cadrul „Poştei Transnistriei”, Aliona Alexandrova, afirmă că abonarea la ziarele moldoveneşti nu este interzisă, însă tarifele sunt exorbitante, din cauza vămii transnistrene care dublează preţul ziarelor, ca urmare a impunerii unui impozit egal cu valoarea acestora. „Deja de cinci ani toate produsele alimentare şi nealimentare din R. Moldova, inclusiv publicaţiile periodice, sunt impozitate de vamă. De aceea clientul nostru plăteşte un preţ dublu”, a explicat Aliona Alexandrova.

Mai mult decât atât, la preţul final al ziarului se adaugă şi tariful poştei de la Tiraspol pentru distribuţie şi deservirea comenzii. De exemplu, dacă abonarea la TIMPUL de vineri pentru şase luni costă 109,98 lei, atunci la oficiul poştal din Tiraspol acest preţ va creşte automat până la 219 lei, la care se vor adăuga şi taxele poştale pentru distribuţie de circa 30 de lei. Nu e de mirare că în prima jumătate a anului 2011, la Tiraspol au fost perfectate doar patru abonamente pentru ziarul TIMPUL. Întrebată ce publicaţii de la Chişinău figurează în Catalogul de abonare, funcţionarea poştei a enumerat 15 titluri, dintre care doar cinci publicaţii erau de limba română, iar din acestea doar trei ziare. „În principiu, la noi se citesc mai mult ziarele în limba rusă. Cele cu grafie latină sunt mai puţin comandate”, a spus Aliona Alexandrova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *