CSI / Rusia

(Ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung) Putin vrea să reînființeze KGB pentru că nu are încredere în poporul său

„Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, Dmitri Peskov a numit rezultatele alegerilor pentru Duma „un vot impresionant de încredere” al poporului faţă de şeful statului. Cu toate acestea, încrederea nu pare a fi reciprocă: acest lucru este demonstrat de planurile Kremlinului de a crea un Minister al Securităţii de Stat, lansate (accidental?) chiar a două zi după alegeri. Dacă acestea sunt puse în aplicare, vor duce la crearea sistemului de suprimare, care, la fel că fantomă Comitetului de Securitate al Statului (KGB) al URSS va trezi amintiri tragice în rândul oamenilor.

Ambele fenomene sunt strâns legate: sprijinul lui Putin din partea unei mari părţi a populaţiei sub formă de voturi exprimate pentru Kremlin şi partidul pro-Kremlin „Rusia Unită” şi măsurile preventive pentru cazul în care situaţia se schimbă vreodată, consideră autorul.

În cei cinci ani care au trecut de la protestele de masă împotriva falsificării alegerilor pentru Duma, care aparent au apărut de nicăieri, regimul a devenit în mod clar mai represiv. Ratingul lui Putin, care la acel moment a scăzut în mod dramatic, a crescut rapid după anexarea Crimeei.

Cu toate acestea, problemele Rusiei nu s-au rezolvat de atunci, iar cauzele lor trebuie să fie căutate în ţară, nu în străinătate (scăderea preţului la ţiţei şi sancţiunile occidentale au devenit doar catalizatori lor).

Numărul de proteste publice a crescut încet, dar constant în ultimii doi ani. Până în prezent, autorităţile ar putut ţine cu uşurinţă situaţia sub control datorită politicii sale orientate spre satisfacerea nevoilor cetăţenilor. Kremlinul, într-o anumită măsură, a mers în întâmpinarea cerinţele lor şi, în acelaşi timp, a închis supapă de oxigen a ”provocătorilor de proteste”.

În mod paradoxal, asemenea simptome de nemulţumire socială consolidează poziţia lui Putin în structurile de putere – persoanele care beneficiază de sistemul actual, care depind de el şi de ratingul sau – într-o măsură mai mare decât oricând înainte. Acest lucru schimbă treptat natură regimului.

Până în prezent, Putin a condus ţară, bazându-se pe sprijinul unui cerc restrâns de oameni, care s-au ridicat la cea mai înalta funcţie politică odată cu el, precum şi echilibrând influenţă acestor diferite grupuri formate în jurul sau.

Acum, el intenţionează să creeze o nouă structura, şi, astfel, să supună deplin forţele de securitate, punând la conducere oameni propulsaţi de el. Astfel, Putin îşi asigura puterea personală şi continuă să slăbească statul rus, conchide editorialistul FAZ. 

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *