Eveniment

Ziua Națională a Culturii sau Ziua Culturii Naționale?

Ministerul Culturii al RM a venit cu inițiativa de a institui o „zi a culturii”, fiind propusă ziua de 20 mai ca, ulterior, la 21 mai să fie sărbătorită Ziua Mondială a Culturii. Propunerea însă nu a fost acceptată de parlament.

„..deoarece vorbim limba lui”

O altă inițiativă legislativă la acest subiect a venit din partea deputaţilor fracţiunii PLDM în prima şedinţă a Parlamentului RM, din cadrul sesiunii primăvară-vară din 16 februarie 2012. Proiectul propus prevedea ca Ziua Naţională a Culturii să fie sărbătorită la 15 ianuarie, această dată având o importanță deosebită. „Ziua 15 ianuarie are o semnificație simbolică pentru poporul nostru, pentru că e asociată cu naşterea lui Mihai Eminescu. În Europa, fiecare ţară are o zi a culturii, care e legată de numele unor personalităţi marcante. Vorbim limba lui Eminescu şi ne asociem aceloraşi valori spirituale şi culturale", a remarcat deputatul Ghenadie Ciobanu, unul dintre autorii proiectului.

În aceeași zi ca în România

În nota informativă la proiectul de lege se motiva data de 15 ianuarie, deoarece „este o dată marcantă. În acest sens, 15 ianuarie va fi o zi în care vom celebra nu doar un mare creator, dar și o zi specială a culturii naționale, ziua diferitelor activități culturale de interes național”.
Le amintim cititorilor că și în România în aceeași zi, începând cu anul 2010, este marcată Ziua Culturii Naţionale. Azi, în România, se organizează un șir de evenimente de către Academia Română, Ministerul Culturii, dar şi de muzee şi edituri. În ciuda faptului că „vorbim limba lui Eminescu şi ne asociem aceloraşi valori spirituale şi culturale”, în ziua de 15 ianuarie, România cu Moldova organizează în comun doar un eveniment cultural. Mai mult, nu coincid nici denumirile Zilei Culturii – în R. Moldova se numește Ziua Națională a Culturii, în România – Ziua Culturii Naționale!
 

Nu văd cultura! Unde-i ea?

Am dorit să aflăm care este opinia oamenilor simpli, dar și a unor demnitari și politicieni, despre Sărbătoarea națională a culturii. În acest scop, le-am adresat întrebarea: „Ce sărbătoare națională este astăzi”?

Ana Botica (26 ani, angajata unei farmacii din Timișoara, România)



Știam doar că e ziua de naștere a lui Mihai Eminescu… Consider însă că este foarte frumos să avem și o zi națională a culturii.

Ianuș Cușnir (24 ani, personal de deservire)



Nu știam, dar care cultură? Zi în care Focșa are ocazia să-și mai facă un pic de PR?

Victor Buzu (24 ani, arhitect)



Cică-i Ziua Culturii, nu am văzut agenda Ministerului Culturii, deoarece fizionomia lui Focșa îmi strică dispoziția.

Olga Chimirciuc (25 ani, casnică)

Celebrarea a 163 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu.

Nadejda (56 ani, casnică)

Știu doar de ziua de naștere a lui Eminescu. Nu am auzit de sărbătoarea națională. De-ar fi cultura… Unde-i ea? Nu văd cultură.

Lilia Cataraga (42 ani, angajată, Centrul Cultural German „Accente”)



Este o noutate. Foarte bine că se organizează Ziua Culturii Naționale. Lumea a cam deviat de la cultură și ar fi bine să se apropie de ea.

Pavel (constructor, 50 ani)



Nu știam că e Ziua Națională a Culturi. Dar, până la urmă, tot ce se face, se face spre bine! Astfel, oamenii vor deveni mai dezvoltați spiritual.

Valeriu Pașa (26 ani, director general la Rezervaţia cultural-naturală „Orheiul Vechi")

Din câte știu, era vorba de Ziua Culturii cu ocazia zilei de naştere a lui Eminescu.

Sergiu Sârbu (deputat independent, ex-membru PCRM)

Este vorba de ziua de naștere a marelui poet Eminescu și, din câte cunosc, recent a fost declarată zi legată de cultură, ori de literatură.

Igor Cobîleanski (39 ani, scenarist și regizor de teatru și film)



Este Ziua Culturii, recent declarată de autorități, și ziua de naștere a lui Eminescu.

Ion Hadârcă (64 ani, prim-vicepreședinte al PL)

Astăzi este Ziua Națională a Culturii, care se organizează pentru prima oară anul acesta, la decizia parlamentului.

Valeriu Streleț (43 ani, vicepreședinte al PLDM )



Bună istorie, este Ziua Națională a Culturii și, totodată, ziua de naștere a lui Mihai Eminescu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *