Ziua Victoriei, sărbătorită cu fast la Chişinău
Ieri, în capitală, dar şi în întreaga republică, a fost marcată cea de-a 67-a aniversare de la victoria asupra fascismului în cel de-al Doilea Război Mondial, considerat drept cel mai sângeros în istorie. Comuniştii însă au scos în prim-planul evenimentului panglicile „Sf. Gheorghe”, drapelele bicolore şi sloganele sovietice. Acest fapt a trezit indignarea unor cetăţeni: în timp ce coloana comuniştilor se îndrepta spre Complexul memorial „Eternitate” de la balconul unei case de locuit aceştia au fost împroşcaţi cu ouă.
În dimineaţa zilei, la Complexul memorial „Eternitate” s-a adunat mai multă lume: veterani de război, pensionari, tineri şi copii, mulţi dintre ei având prinse la piept panglici negru-oranj sau purtând haine militare sovietice. Tot în haine militare sovietice am observat şi o copilă de un an şi jumătate, care poza în faţa mai multor fotoreporteri.
Din Piaţa Marii Adunări Naţionale, spre Complexul „Eternitate” a pornit şi coloana comuniştilor şi simpatizanţilor lor, formată din câteva mii de persoane, care a blocat circulaţia transportului public pe strada Bănulescu-Bodoni. În fruntea ei mergea comunistul Grigore Petrenco, iar Vladimir Voronin cu întreaga conducere a partidului – puţin mai în urmă. În coloană se afla şi consilierul municipal comunist Valentin Todercan, care împărţea trecătorilor şi şoferilor de troleibuze şi maxi-taxiuri panglici negru-oranj. Comuniştii scandau întruna lozincile: „Victorie!”, „Pobeda!”, „Slavă eroilor noştri!”, „Slavă URSS!”. Fanfara interpreta marşuri militare, iar demonstranţii – cântece sovietice sau despre război.
În drum spre memorial, însă, ei au avut parte de un ghinion. În timp ce din coloană au început să răsune slogane de tipul „Slavă URSS!”, de la balconul unei case de locuit, coloana a fost împroşcată cu ouă. Imediat au apărut mai mulţi poliţişti la faţa locului, care încercau să stabilească anume de la care balcon s-a „tras” cu ouă. Incidentul nu a durat însă mult, iar demonstranţii şi-au continuat marşul. În dreptul monumentului luptătorilor pentru puterea sovietică de lângă Cinematograful „Gaudeamus”, ei s-au oprit şi au scandat din nou lozincile lor preferate. Printre veterani am întâlnit şi oameni supăraţi. Pe strada Ismail, Nadejda Veznauk, veterană de război cu ordine şi medalii la piept, ne-a rugat s-o fotografiem măcar noi şi s-a plâns că Vladimir Voronin n-a invitat-o în coloană…
La manifestare a fost prezentă şi conducerea de vârf a republicii. În discursul său, preşedintele Nicolae Timofti a ţinut să menţioneze că celebrează Ziua Victoriei, dar nu uită nici de Ziua Europei. El a menţionat faptul că ziua de 9 mai marchează sfârşitul unei confruntări armate fără precedent, în care au fost implicaţi milioane de ostaşi. „Victoria asupra fascismului a pus bazele unei Europe libere, care a continuat să se dezvolte pe calea democraţiei. Sunt idealuri pe care le împărtăşim şi noi şi le punem în aplicare în ţara noastră. Arătăm recunoştinţa noastră tuturor veteranilor de război, dumneavoastră aţi dus lupte crâncene şi noi apreciem acest sacrificiu”, a declarat şeful statului. La rândul lor, preşedintele Parlamentului Marian Lupu le-a mulţumit veteranilor, iar premierul Vlad Filat le-a adresat urări de viaţă lungă şi sănătate.
De la manifestare n-au lipsit nici baikerii care, cu panglici negru-oranj la piept, au demonstrat un marş în faţa Complexului memorial. După ce şi-au lăsat motocicletele, ei au depus flori la monumentele celor căzuţi în luptă. Mulţi veterani au venit la memorial şi pentru a-şi manifesta nostalgia după timpurile sovietice. Solicitat de TIMPUL, veteranul Iuri Alekseevici Mihailov ne-a spus că aceasta „este o sărbătoare a întregului popor sovietic”. Mai mulţi tineri vorbitori de limba rusă i-au felicitat pe veterani, dăruindu-le flori, iar unora câte o pungă cu medicamente.
Lângă complex a fost organizată şi o expoziţie de maşini de epocă, inclusiv militare, unde pozau participanţii la manifestare.
Amintim că alaltăieri, comuniştii au depus flori la monumentul tineretului comsomolist de pe bd. Grigore Vieru, unde au aprins 1418 lumânări, exact câte zile a durat cel de-al Doilea Război Mondial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!