Alexandru Oleinic despre remitenţe şi efectele lor asupra economiei naţionale
De aceea l-am întrebat pe fostul ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Alexandru Oleinic, cum comentează dumnealui efectele remitenţelor asupra economiei Republicii Moldova?
Alexandru Oleinic: Atât experţii naţionali cât şi cei internaţionali încearcă să sensibilizeze Guvernul Republicii Moldova cu privire la imposibilitatea obţinerii unei creşteri economice în condiţiile acceptării unei economii bazate practic doar pe remitenţe.
Voi reaminti doar că, încă în anii 2007-2008, la examinarea şi aprobarea bugetelor de stat pentru anii respectivi, opoziţia parlamentară de atunci, din care am făcut parte şi eu, avertiza despre inadmisibilitatea substituirii modelului de dezvoltare economică bazată pe producere şi exporturi prin cea bazată pe creşterea fluxului de remitenţe şi ale importurilor. Lipsa de reacţii atunci şi acceptarea orientării remitenţelor doar spre consum a condus la distorsionarea economiei naţionale. Astfel, Republica Moldova a început să înregistreze cei mai înalţi indici negativi ai balanţei comerciale, cel mai redus flux de investiţii străine şi cel mai scăzut nivel de trai din regiune.
Şi după mai mult de doi ani de guvernare democratică, economia Republicii Moldova continuă să rămână dependentă de remitenţele cetăţenilor plecaţi la muncă peste hotare. Doar că această dependenţă începe să poarte un caracter şi mai alarmant, deoarece volumul remitenţelor riscă să fie în scădere din motive de efecte ale crizei economico-financiare regionale. Deci, dacă în 2008 volumul remitenţelor a atins cea mai înaltă cifră de 1,8 miliarde dolari SUA, constituind o treime din Produsul Intern Brut, atunci în 2011 această cifră s-a diminuat până la 1,5 miliarde dolari. Volumul producţiei industriale de asemenea este în descreştere: în industria extractivă cu 9,1%, în industria prelucrătoare – cu 3,1% şi în sectorul energetic – cu 3,8%. Nivelul de acumulare a veniturilor la bugetul de stat în 2011 este cu 2,3 la sută sub prevederile planificate, ceea ce constituie 430 mln. lei.
Starea de lucruri constatată denotă faptul că economia naţională se confruntă cu probleme serioase, iar pentru soluţionarea lor se impune necesitatea realizării unor măsuri urgente şi durabile. Problemele legate de remitenţe şi de migraţia populaţiei peste hotarele ţării devine şi mai acută în perspectiva reîntregirii familiilor nu revenind în ţară, dar emigrând din ea. Totodată, aceste probleme devin şi mai grave în condiţiile în care remitenţii care-şi pierd locul de muncă peste hotare vor fi nevoiţi să se întoarcă în ţară.
Este regretabil să constatăm că, până la moment, Guvernul nu are un program de atragere a remitenţelor în economia naţională. Un program prin care Guvernul să garanteze condiţii clare pentru lansarea unei afaceri – bazate pe o politică fiscală previzibilă şi constantă în timp. Adoptarea unui asemenea program va spori gradul de încredere al concetăţenilor noştri în structurile statului şi îi va stimula să-şi investească banii câştigaţi în economia Republicii Moldova. Cu atât mai mult, dacă luăm în calcul experienţa acumulată de ei în ţările în care au muncit, statul va avea numai de câştigat, deoarece vom avea de dialogat cu oameni cu experienţă de viaţă europeană, responsabili şi cu capacităţi înalte de a-şi gestiona afacerea. Ei reprezintă un potenţial uman de calitate care poate să contribuie la formarea clasei de mijloc, lipsa căreia este un gol imens în tendinţa de formare a statului unitar pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova.
În acest sens, sunt ferm convins că statul este obligat să ofere cetăţenilor săi, aflaţi la munci peste hotarele ţării, şansa de a-şi recăpăta încrederea în viitor, în ţara sa. Acest lucru însemnând locuri de muncă, garanţii sociale şi încredere în ziua de mâine. În acest sens, Guvernul ar trebui să includă în priorităţile structurale convenite cu Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional măsurile de facilitare a investirii remitenţilor în economia naţională. Numai prin stabilirea unor astfel de măsuri vom reuşi să relansăm sau să lansăm noi afaceri în businessul mic şi mijlociu, care în timp vor contribui la refacerea economiei naţionale, mai afirmă ex-ministrul Alexandru Oleinic.
D.C.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!