Timpul Local

Comisia Europeană susţine sistemul sănătăţii

Primele două tranşe, în valoare de 12 mln., respectiv 13,4 mln. de euro, Comisia Europeană le-a oferit Guvernului de la Chişinău în anii 2009-2010. Potrivit ministerului, aceşti bani au fost utilizaţi pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a sistemului de sănătate. „Aceasta prevede modificarea şi consolidarea serviciului de asistenţă medicală primară, modificarea modalităţii de plată şi de finanţare a sistemului sănătăţii şi demararea modernizării spitalelor din republică, începând cu Spitalul Clinic Republican”, a precizat ministrul Andrei Usatâi.

Cea de-a treia tranşă oferită de Comisia Europeană va fi folosită pentru realizarea în continuare a Strategiei de dezvoltare a sistemului de sănătate şi fortificarea asistenţei medicale primare, ceea ce va însemna în mod concret organizarea unor cursuri de instruire pentru medicii din raioane, procurarea echipamentului medical necesar şi asigurarea pacienţilor cu medicamente esenţiale compensate de stat. Banii europeni vor permite demararea a trei proiecte întârziate, cum ar fi programul naţional de reducere a consumului de alcool, programul de luptă împotriva consumului de tutun şi managementul resurselor umane.

Precizăm că fluxul principal de venit al sistemului de sănătate provine de la Compania Naţională de Asigurări în Medicină, cu care instituţiile medicale publice au contracte directe în sumă de 4 miliarde 200 milioane lei. O altă sursă de finanţare este Bugetul de Stat, care a alocat anul acesta circa 287 de milioane de lei pentru susţinerea unor instituţii de îngrijire şi reabilitare a copiilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *