ActualitateExterne

Germania investește masiv în armament, în ciuda situației economice dificile

Liderii guvernului german au convenit vineri asupra unui cadru al bugetului ţării pentru 2025, după negocieri intense pentru a acoperi un deficit de ordinul miliardelor de euro, relatează CNBC, informează News.ro.

”Cu acest buget, creăm securitate şi stabilitate într-un moment marcat de nelinişte şi incertitudine”, a spus cancelarul Olaf Scholz.

Scholz a semnalat câteva puncte cheie din buget, despre care el a spus că includ ”investiţii record”.

”Este vorba despre o apărare puternică, o [armata germană] puternică care oferă protecţie împotriva tiranilor agresivi ai timpului nostru. Prin urmare, vom îndeplini obiectivul de alocare a 2% din PIB pentru NATO în fiecare an”, a spus el, cu referire la angajamentul aliaţilor NATO de a angaja cel puţin 2% din PIB-ul lor pentru cheltuielile de apărare.

Se construiesc locuințe sociale

El a adăugat că vor fi alocaţi mult mai mulţi bani pentru construcţia de case şi locuinţe la preţuri accesibile, menţionând că suma s-ar ridica la ”miliarde mari”.

O iniţiativă de creştere economică a fost planificată alături de buget, a spus Scholz. Printre alte elemente, aceasta urmăreşte să stimuleze investiţiile, să reducă birocraţia şi să asigure o energie accesibilă, a explicat el.

Proiectul de lege bugetar se confruntă încă cu mai multe luni de verificări. Scholz a confirmat vineri că guvernul său va semna planurile la următoarea reuniune, pe 17 iulie.

Dar bugetul trebuie apoi discutat de parlamentul german după vacanţa de vară, înainte de a fi finalizat mai târziu în cursul anului.

Bani puțini, cereri excesive

Negocierile sunt în curs de săptămâni, după ce planurile de cheltuieli împărtăşite de ministerele individuale au depăşit limitele cu miliarde.

Ministrul german de Finanţe Christian Lindner a declarat anterior că unele ministere au avut cereri excesive.

”Există departamente individuale care au trimis liste de dorinţe exorbitante – Crăciun, Paşte şi zile de naştere combinate, ca să spunem aşa. Asta nu este acceptabil”, a spus Lindner în mai, potrivit Reuters.

Tensiunile au fost aprinse după ce o decizie a curţii constituţionale de la sfârşitul anului 2023 a aruncat în aer fonduri de 60 de miliarde de euro (64,8 miliarde de dolari) în planurile bugetare ale guvernului pentru anii următori.

Guvernul plănuia să realoce datoria neutilizată care a fost iniţial preluată ca finanţare de urgenţă în timpul pandemiei de Covid-19 către planurile sale de cheltuieli în curs.

Hotărârea instanţei a oprit acest lucru şi a aruncat guvernul ce datorie poate acumula guvernul federal şi limitează dimensiunea maximă a deficitului său structural.

Discuţiile despre oportunitatea frânei datoriilor, care a fost o piatră de temelie a politicii fiscale germane din 2009, au reapărut şi ele în cadrul discuţiilor despre buget.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

comentarii

  1. In plus, cineva trebuie sa acopere nevoia de arme de calitate in Ucraina. Cine ar putea sa o faca cel mai bine, decat Germania (Rheinmetall Company)?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *