ActualitateExterne

Kievul a trebuit să renunțe la cererea de retragere a trupelor ruse din Ucraina, la summitul din Elveția

Declarația comună privind rezultatele viitorului „summit de pace” privind Ucraina, care va avea loc în perioada 15-16 iunie în Elveția, nu va cere retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, relatează postul public de televiziune japonez NHK, citând un proiect de document.

Potrivit surselor diplomatice ale canalul, acest punct a fost exclus din comunicat din cauza poziției unui număr de țări în curs de dezvoltare din Asia și Orientul Mijlociu, care mențin legături cu Rusia și au fost de acord să participe la eveniment.

În total, proiectul de declarație comună va conține doar trei din cele zece puncte ale “formulei de pace” a Ucrainei. Acest lucru asigură siguranța centralelor nucleare, securitatea alimentară, precum și eliberarea tuturor prizonierilor și întoarcerea copiilor ucraineni din Rusia.

În plus, documentul are o clauză conform căreia toate părțile ar trebui să participe la realizarea păcii. Acesta subliniază, de asemenea, importanța participării Rusiei la discuțiile ulterioare pe această temă.

Precizările lui Volodimir Zelenski

Anterior, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că doar trei probleme vor fi discutate la summit, deoarece există țări care cred că este imposibil să se discute restul punctelor “formulei de pace” fără participarea Rusiei. “Am dat la o parte ceea ce poate diviza țările”, a explicat Zelenski.

Prima propunere, la summitul G 20 din 2022

Pentru prima dată, liderul ucrainean a prezentat “formula păcii” la summitul G20 din noiembrie 2022. Aceasta includea, printre altele, revenirea la granițe în 1991, retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei, stabilirea sfârșitului conflictului, prevenirea escaladării și combaterea ecocidului.

Despre summitul de pace din Elveția

Aproximativ 160 de țări au fost invitate la “summitul de pace” privind Ucraina, summit organizat în Elveția, dar numai aproximativ 90 și-au confirmat participarea.

China, India, Arabia Saudită, Argentina, Mexic și Nicaragua au refuzat să participe la eveniment.

Turcia, Brazilia și America de Sud nu au răspuns invitației. Rusia nu a fost invitată la conferință.

După cum au explicat autoritățile elvețiene, “în acest stadiu” participarea Moscovei nu este necesară, dar, în același timp, ministrul de externe al țării, Ignazio Cassis, a recunoscut că fără Rusia “nu va exista pace”.

Autoritățile ruse consideră inacceptabilă “formula de pace” a Ucrainei, iar conferința din Elveția lipsită de sens. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a cerut “majorității mondiale” să nu cedeze presiunilor din partea țărilor occidentale și să refuze să participe la summit. În opinia sa, scopul conferinței nu este de a rezolva războiul din Ucraina, ci de a “prezenta Rusiei un ultimatum inacceptabil”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

comentarii

  1. 1) Stirea e de kkt. 2) Si daca zic aceste tari sa se retraga Rusia ce ? Oricum, toti stim ca asta nu se va intampla. 3) Intalnirea din Elvetia este destinata populatiei ucraineene: fa-te “Zelensky ca lucrezi”.

  2. Uite ma stire de comentat, nu ce dai tu: “Volodimir Zelenski a declarat, marţi, în Bundestag că nu poate exista pace în Ucraina atât timp cât ţara rămâne divizată, cu o parte ocupată de Rusia. “O Europă divizată nu a fost niciodată paşnică. Iar o Germanie divizată nu a fost niciodată fericită. ”
    Comentariu: Zelensky “uita” sa spuna ca acelasi lucru pe care el il blameaza acum il suporta Romania din 1941 si Ucraina este parte a nenorocirii pe care Zelensky o invoca acum. Presedintele Ucrainei este cu doua fetze, plange in Occident pt ce sufera Ucraina din partea rusilor, dar nu spune cat de jigodii au fost ucrainenii cu romanii si cum se fac ei ca nu stiu de teritoriul romanesc aflat in posesia Ucrainei. Fa bine Zelensky si da teritoriile inapoi si apoi cere teritoriile tale de la rusi !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *