Economie

Omul lui Putin, plătit de Rusia cu 1 milion de dolari pe an: Vizită surpriză la Moscova a fostului premier occidental

De la începutul invaziei Ucrainei de către Rusia, ordonată de Putin, în urmă cu peste 150 de zile, niciun prim-ministru occidental nu a mai ajuns la Moscova. Iată că acum, un fost prim-ministru din Vest, germanul Gerhard Schoder, se află în capitala rusă în vacanță pentru câteva zile, dar nu este exclusă o întâlnire cu prietenul său, liderul de la Kremlin.

Gerhard Schroder, fost cancelar al Germaniei între 1998 și 2005, a fost plătit de Rusia cu aproximativ 1 milion de dolari pe an, prin companiile sale din energie Rosneft, Nord Stream AG și Gazprom, potrivit Euractiv.

Kremlinul a declarat marți, 26 iulie 2022, că știe de vizita lui Schroder la Moscova și nu a exclus un posibil contact cu el.

Experții de la Yale anunță cataclismul produs de Putin: Economia Rusiei este paralizată catastrofal

”Din câte știm, el (Schroder -n.a.) se află la Moscova”, a declarat Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, reporterilor care l-au întrebat dacă se cunosc informații despre vizita fostului cancelar german. ”Nu există nicio întâlnire programată, dar nu excludem un posibil contact”, a adăugat Peskov.

Postul de televiziune german RTL a anunțat luni seara că Schroder se află la Moscova, postând o poză cu el pe site său de știri. Întrebat de RTL, dacă se va întâlni cu președintele rus, Vladimir Putin, Schroder a spus: ”Sunt în vacanță aici câteva zile. Moscova este un oraș frumos”.

Gerhard Schroder este un bun prieten cu Putin, el făcând lobby pentru contractarea de către Germania de petrol și gaze naturale din Rusia. El a fost din 2017, președinte al Consiliului de administrație al companiei petroliere ruse Rosneft, câștigând 600.000 de dolari pe an, potrivit New York Times. Încă din 2006 a fost președintele Comitetului acționarilor firmei ruse Nord Stream AG, iar din 2016 și până în prezent este președintele Consiliul de administrație al companiei ruse Nord Stream 2 AG.

La Nord Stream AG el câștigă aproximativ 270.000 de dolari pe an, iar cu trei săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, gigantul rus Gazprom a anunțat că Schroder i-a propus să se alăture consiliului său de administrație, cerere însă refuzată. Ulterior, la presiunea Germaniei, pe 20 mai 2022, el a demisionat doar din fruntea companiei Rosneft, dar păstrându-și poziția la Nord Stream AG, deținută de Gazprom.

Schroder, care a înfiat doi copii din Rusia, și-a pierdut unele privilegii acordate de statul german, biroul său și personalul aferent, potrivit unei hotărâri a Bundestagului, dar și-a păstrat pensia și protecția personală, în calitate de fost cancelar.

Gazprom a anunțat luni că va reduce furnizarea de gaze naturale către Germania prin conducta Nord Stream 1 la doar 20% din capacitate cu data de 27 iulie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *