Cultură

Ororile comunismului: ocupantii au atacat si bisericile

Veniti pe sinele tancurilor sovietice in urma anexarii Basarabiei la 28 iunie 1940, comunistii nici n-au apucat sa se instaleze bine la putere ca, in loc sa se ocupe de probleme economice sau de alta natura, si-au gasit imediat o ocupatie deosebita – au lovit in religie. Ghidati de faimoasa declaratie a lui Lenin precum ca „Religia este opium pentru popor”, la scurt timp dupa luarea puterii, ocupantii, prin intermediul Prezidiul Sovietului Suprem al RSS Moldovenesti, folosind mai multe decrete din lunile februarie si aprilie 1941, pun in aplicare planul de lichidare a locasurilor de cult din Basarabia.

Ortacii lui Lenin n-au avut nevoie de expertize, rapoarte, date statistice, argumente etc., ci au procedat in stilul caracteristic lor: prin decizii arbitrare au decis soarta locasurilor de cult cu vechime de sute de ani si au lipsit de dreptul de a-si satisface viata religioasa (drept declarat chiar de Constitutia RSS Moldovenesti) sute de mii de oameni.
La inchidere au folosit diferite tactici – unele biserici au fost pur si simplu inchise, fara nicio explicatie; pentru altele au folosit „cereri” sau „donosuri” organizate. Iar celor care nu se dadeau inchise, comunistii le-au majorat impozitele in asa masura, incat enoriasii nu mai puteau face fata platilor atat de mari si „au solicitat benevol” inchiderea. De mentionat ca adeptii lui Lenin au inchis atat biserici ortodoxe si catolice, cat si sinagogi.
Reproducem doar doua decrete ale Prezidiului Sovietului Suprem al RSS Moldovenesti din 20 februarie si 12 aprilie 1941, prin care s-au inchis 10 locasuri de cult din Basarabia. Precizam: procesele-verbale au fost dactilografiate in limba romana, cu grafie chirilica, introdusa in RSS Moldoveneasca la 12 februarie 1941.
Am pastrat originalul textului, transcriind frazele in masura in care literele latine pot reda sensul cuvintelor folosite de venetici. Numarul de ordine al chestiunii din ordinea de zi a sedintei Prezidiului e pus in fata.

Protocolu Nr. 3 sedintii Prezidiumului Sovetului Suprem a RSS Moldovenesti
Dela 20 fevrali anu 1941.

Presedintele tov. Brovko F.G.
Au fost de fata: Inlocuitoru Presedintelui tov. Gherasimenko.
Secretariu Prezidiumului Sovetului Suprem a RSS Moldovenesti tov. Kisili E.T.
Membrii Prezidiumului Sovetului Suprem a RSS Moldovenesti tov. tov. Aliosin I. I. Scurtul M.V., Nicolski N.P., Danova P.I., Ipatii P.G., Negru I.F., Bursuc M.I.
Dela Procuratura RSSM – procuroru tov. Bondarciuk
Dela redactia „Sovetkaia Moldavia”, tov. Poleakov
Lucratorii aparatului Prezidiumului Sovetului Suprem a RSS Moldovenesti tov. tov. Afanasiev, Verbovetkii, Tinkovan.
„Nr.8. Ucazu Prezidiumului Sovetului Suprem a RSS Moldovenesti.
Despre inchiderea bisarisii fosta fratie in numele lui Alexandr Nevski.
De intarit hotararea Sovetului Comisarilor Norodnisi a RSS Moldovenesti dela 29 decabri anu 1940 Nr. 161/630 – despre inchiderea biserisii fosta infratire in numele lui Alexandr Nevski, fiindca biserica iasta n-are nis un venit – biserica de inchis, cladirea bisarisii de infolosit pentru trebuinti culiturale. Gospodaria bisarisii de dat sectiei orasenesti de finanse.
Sererea comandirului batalionului deosebit VNOS despre aseia ca de dat cladirea bisarisii pentru trebuintele batalionului VNOS – de inlaturat”.
* * *
„Nr.9. Ucazu Prezidiumului Sovetului Suprem a RSS Moldovenesti.
Despre infolosirea cladirea fosta a bisarisii seminarului teolojic din or. Chisinau depe ulita Gogoli nr. 2.
De intarit hotararea Sovetului Comisarilor Norodnisi a RSS Moldovenesti dela 28 X. anu 1940 Nr. 504 – Despre a inchide biserica fosta a seminarului teolojic, fiindca biserica n-are nis un venit – de inchis, cladirea ei de infolosit pentru trebuintile culiturale”.
* * *
„Nr.10. Ucazu Prezidiumului Sovetului Suprem a RSS Moldovenesti.
Despre inchidera sinagojii Nr 6 din or. Bender.
De intarit hotararea Comitetului Implinitor orasenesc din Bender dela 13. II, anu 1941, protocolu Nr. 5 – despre inchidera sinagojii Nr. 6 in or. Bender, sinagoga Nr. 6 de inchis, cladirea in care era sinagoga, Comitetul Implinitor din Benderi, s-o infoloseasca pentru trebuintile culiturale”.
* * *
„Nr.11. Ucazu Prezidiumului Sovetului Suprem a RSS Moldovenesti.
Despre inchiderea chirhei nemtesti din or. Chisinau.
In legatura cu aseia ca toti vizitatorii chirsii nemtesti din Chisinau s-au dus, chirha ca casa relijioasa nu se infoloseste – deatiat chirha nemtasca de inchis.
Cladirea in care se ghesa chirha nemtasca de infolosit pentru trebuintile culiturale a orasului”.
* * *
„Nr.12. Ucazu Prezidiumului Sovetului Suprem a RSS Moldovenesti.
Despre inchiderea biserisii depe langa inchisoarea din or. Balti.
De intarit hotararea comitetului judetan din Balti dela 5 XI anu 1940 si hotararea Sovetului Comisarilor Norodnisi a RSS Moldovenesti dela 5. I. anu 1941 – despre inchiderea bisarisii depe langa inchisoarea din Balti – biserica de inchis, cladirea de infolosit pentru trebuintile culiturale”.
* * *
„Nr. 13. Ucazu Prezidiumului Sovetului Suprem a RSS Moldovenesti.
Despre inchiderea bisarisii grecesti din Chisinau.
De intarit hotararea Sovetului Comisarilor Norodnisi a RSS Moldovenesti dela 16. X. anu 1940 Nr. 305 – Despre inchiderea bisarisii grecesti din or. Chisinau, biserica greceasca, care n-are nis un venit – de inchis, cladirea in care a fost biserica de infolosit pentru trebuintile culiturale”.
* * *
„Nr. 14. Ucazu Prezidiumului Sovetului Suprem a RSS Moldovenesti.
Despre inchidera sinagojii in satu Nisporeni.
De intarit sererea traitorimii evreesti din s. Nisporeni raionu Nisporeni, judetu Chisinau, hotarirea comitetului Implinitor raional din Nisporeni dela 13 fevrali anu 1941 si Comitetului Implinitor judetan din Chisinau dela 15 II. anu 1941 – despre a inchide sinagoga mare in s. Nisporeni, raionu Nisporeni – sinagoga de inchis, cladirea sinagojii mare de infolosit pentru trebuintile culiturale”.
Presedintele Prezidiumului Sovetului Suprem a RSS M /ss/. Brovko F.G.
Secretariu Prezidiumului Sovetului Suprem a RSS M /ss/ Kiseli E.T.”
Or. Chisinau
* * *
Protocolu Nr. 5 sedintii Prezidiumului Sovetului Suprem a RSS Moldovenesti dela 12 apreli 1941.
Presedintele tov. Brovko F.G.
Au fost de fata: Inlocuitorii Presedintelui Prezidiumului Sovetului Suprem a RSS Moldovenesti tov. Gherasimenko V. D., Onica R.D.
Secretariu Prezidiumului Sovetului Suprem a RSS Moldovenesti tov. Kisili E.T.
Membrii Prezidiumului Sovetului Suprem tov. tov. Aliosin I. I., Antoniuk S.I., Zelenciuk S.S., Scurtul M.V., Ipatii P.G.
Inlocuitoru Procurorului a RSSM tov. Doncenko
Redactoru gazetei „Moldova Sotialista”, tov. Terescenko
Lucratorii aparatului Prezidiumului Sovetului Suprem a RSS Moldovenesti tov. tov. Afanasiev, Slicari, Sorocean, Tinkovan.
* * *
„Nr. 7. Ucazu Prezidiumului Sovetului Suprem a RSS Moldovenesti.
Despre inchidera bisarisii depe langa spitalu din Costiujeni.
Biserica depe langa spitalu din Costiujeni, care n-are venit – de inchis, cladirea bisarisii de infolosit pentru trebuintele spitalului”.
* * *
„Nr. 8. Ucazu Prezidiumului Sovetului Suprem a RSS Moldovenesti.
Despre inchidera sinagojii num. a lui Averbuh din partea deluroasa or. Soroca.
De indestulat rugamintea majoritatii setatenilor, care alcatue venitu sinagojii num. a lui Averbuh din partea deluroasa or. Soroca despre inchidera sinagojii si infolosirea cladirii pentru trebuintele obstesti – sinagoga de inchis, cladirea sinagojii de infolosit pentru trebuintele culiturale”.
* * *
„Nr. 9. Ucazu Prezidiumului Sovetului Suprem a RSS Moldovenesti.
Despre inchidera bisarisii de credinta veche a lui Nicolai din or. Chisinau.
De indestulat sererea vizitatorilor bisarisii de credinta veche a lui Nicolai din or. Chisinau despre inchiderea ei – biserica de inchis, cladirea biserisii de dat organizatiei Osaviahimuliui pentru clubu de motoare avtorizate”.
Presedintele Prezidiumului Sovetului Suprem a RSSM /ss/ Brovko F.G.
Secretariu Prezidiumului Sovetului Suprem a RSSM /ss/ Kiseli E.T.”
Or. Chisinau

Mentionam ca, desi in Constitutia RSS Moldovenesti garanta libertatea cetatenilor la confesiune religioasa, chiar in primii ani de instalare aici a regimului bolsevic, cotropitorii au neglijat prevederile constitutionale. In viata religioasa a bastinasilor inchiderea bisericilor a fost primul pas, dupa care a urmat daramarea lor. Imaginea de mai sus demonstreaza acest lucru.

 

dr. in drept Mihai Tasca

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *