Social

Homofobia și xenofobia din campania electorală

Refugiații sirieni, sfârșitul lumii dacă femeile ajung președinte, homosexualitatea, „bobul sterp” sau sinuciderea elevilor din cauza bacalaureatului sunt niște „sperietori” și niște manipulări pentru societate, mai ales în timpul campaniei electorale, potrivit experților în domeniul drepturilor omului. Mai mult, odată rostite, ele promovează stereotipuri și prejudecăți despre grupurile vulnerabile, motivând oamenii să discrimineze în continuare.

În Moldova există probleme foarte mari la acceptarea anumitor grupuri minoritare. De această părere este Veaceslav Bălan, coordonator național al Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR). În cadrul emisiunii „Cod Galben” de la 10 TV, funcționarul a declarat că cel mai puțin acceptate grupuri sunt minoritățile sexuale, romii și musulmanii. „Populația are aparent o problemă în atitudini nu doar cu ele. Unele grupuri de persoane cu dizabilități trezesc reacții discriminatorii, inclusiv apartenența unor alte culte religioase, or reprezentanții altor minorități rasiale cum ar fi africanii sau arabii, la fel întâmpină atitudini diferite pe străzile țării noastre”, enumeră reprezentantul ONU.

Veaceslav Bălan scoate în evidență faptul că și astăzi există foarte multe stereotipuri înjositoare asupra femeilor. „Multă lume operează în continuare cu concepte învechite ca de exemplu că „femeia trebuie să asculte de bărbat, să nu deschidă gura”. Sunt multe stereotipuri care duc la mai multe forme de manifestare a discriminării și îmi pare rău să văd aceste lucruri în campania prezidențială. Au fost sesizate diferite tipuri de manipulări cu statutul familial al unor candidați sau candidate, lipsa copiilor, dar și aluzii la apartenența de gen a candidaților – toate acestea sunt manifestări ale atitudinilor discriminatorii care există în Republica Moldova și nu izolat, dar aș spune la scară foarte largă”, explică specialistul în drepturile omului.

Minciuna despre refugiații sirieni

Atât în mediul online, cât și în realitate s-a creat o panică a populației. Oamenii telefonau în cadrul redacțiilor, contactau jurnaliștii să întrebe dacă este adevărat că Maia Sandu va aduce în țară 30 de mii de refugiați din Siria. Ulterior, candidata a infirmat zvonurile în cadrul unor dezbateri televizate.

Informația falsă despre refugiații sirieni a fost mediatizată de presa socialistă și simpatizanții candidatului la prezidențiale, Igor Dodon. Într-un ziar al socialiștilor apare titlul „Sandu și refugiații sirieni” și continuă cu textul „Maia Sandu a avut o întâlnire cu cancelarul german, Angela Merkel și i-a zis că este pregătită să primească refugiați sirieni pe teritoriul Republicii Moldova”.

„Știrea despre musulmani este adevărată. Așa au scris și cărțile vechi de sfinții părinți. S-a spus că atunci când va veni o femeie la putere, o să distrugă Moldova și ortodoxia. Ne vor năvăli musulmanii și moldovenii vor fugi de la ei din țară. În locul nostru o să ne stăpânească ei. Atunci ne vor viola copiii și părinții noștri. Votați mai bine pe Dodon cu defectele lui, dar cu credința ortodoxă, decât pe Maia cu musulmanii”, scrie Galea Godniuc (Țurcan) pe o rețea de socializare.

Mesaje de instigare la discriminare sau ură

Olesea Perean, ofițer național în domeniul drepturilor al oficiului ONU în R. Moldova ne explică de ce socialiștii au răspândit minciuna despre refugiații sirieni și de ce populației îi este frică de ei. „Mesajele de acest gen ajung la instigarea la discriminare sau ură. În cazul dat e lesne că mesajul a avut scop manipulator, mai ales că este lansat în contextul campaniei electorale. Primul pas a fost că Maia Sandu a acceptat să primească 30 de mii de refugiați sirieni. În ziua următoare apare filmulețul cu câțiva studenți, reprezentanți ai comunității siriene și spun că o susțin pe candidată. Respectiv, în mintea colectivă apare legătura asta dintre Maia Sandu, refugiat, destabilizare politică. Astfel, corelăm situația cu fobia generală de refugiați care este în Europa și cu ceea ce a prezentat mass-media rusească despre așa-numita criză a refugiaților. De fapt, nu este nicio criză, pentru că Europa nu o să dispară din motiv că o să primească jumătate de milion de refugiați în țările membre ale UE”, concluzionează experta în drepturile omului.

Mai mult, Olesea Perean spune că moldovenii nu au atât fobia refugiaților, cât xenofobia. „Noi ne temem de tot ce este străin. Societatea noastră se autoproclamă uniform creștină. Avem fețe bisericești care promovează creștinismul absolut în Moldova, avem cultul personalității oarecum creat artificial al lui Ștefan cel Mare care a luptat cu musulmanii, adică cu ceva străin nouă. Astfel, avem pe de o parte Ștefan cel Mare și creștinătatea și pe cealaltă parte lupta cu turcii. Pe noi ne cresc în spiritul acesta de mici copii. Respectiv mesajul despre venirea refugiaților sirieni în R. Moldova este unul manipulator, lansat în context socio-politic ca să aibă priză la oameni. Mai ales că circa șapte la sută din populația țării îi acceptă pe musulmani, iar restul societății este islamofobă. Și în acest caz, oamenii vor fi împotriva Maiei Sandu, pentru că ea este asociată cu musulmanii și refugiații. În felul acesta se exploatează ideea de islam și se creează islamofobia în scopuri politice și manipulative”, argumentează ofițerul național al ONU.

Homofobia =totalitatea atitudinilor și sentimentelor negative față de homosexuali sau aversiunea față de homosexualitate în general. Ea include, de asemenea, respingerea persoanelor despre care se crede că ar fi gay și a tuturor lucrurilor asociate cu aceștia.

Xenofobie = atitudine de teamă, respingere și ură față de persoanele străine de grupul etnic din care face parte subiectul.

Minciuna celor 400 de cazuri de suicid din cauza bacalaureatului

Societatea civilă nu a rămas indiferentă la mesajele lansate de unii candidați la prezidențiale. Activiști civici, reprezentanți ai mai multor comunități din R. Moldova condamnă mesajele de instigare la ură și dezbinare a societății. Astfel, s-a elaborat un apel public în care solicită concurentului electoral Igor Dodon să se abțină de la declarații și procedee de agitație electorale care sunt discriminatorii, sexiste, de excludere a femeilor, rasiste, xenofobe, homofobe, de la incitare la ură față de LGBT, imigranți, refugiați, alte etnii și persoane fără sau de alte confesiuni religioase decât creștinii. De asemenea, s-a cerut mai multor ministere ca să dezmintă public afirmațiile, să ia măsurile necesare. Instituțiilor naționale și organizațiilor internaționale de drepturile omului, în special ONU și Consiliului Nediscriminării i s-a solicitat să ia atitudine publică conform drepturilor omului și valorilor general-umane acceptabile.

Unul din punctul din plângere se referă și la copii, întrucât Dodon a declarat într-o dezbatere electorală televizată că „în anii 2012-2015 au fost înregistrate peste 400 de cazuri de suicid și tentative de suicid la copii. Acesta este rezultatul reformelor”. Respectiv activiștii civici au explicat că astfel „creșterea suicidului în numărul copiilor, care ar fi direct legată de reforma în educație și BAC, nu are niciun fapt pe care să se bazeze, fie prezentată în formă manipulatoare, tendențioasă, care ar fi de natură dăunătoare grupurilor vulnerabile, în special în cazul întrunirii mai multor criterii de discriminare și vulnerabilități, spre exemplu, evocarea falacioasă a numărului de sinucideri, care ar putea amplifica efectul de contagiere, cunoscut precum efectul Werther”, se menționează în plângerea publică.

„Maia balamut”

Pe parcursul campaniei electorale au fost vizate și femeile, însă într-un context negativ, făcându-se referire în cele mai dese cazuri la persoană și nu la competențele profesionale. Chiar înainte de a se alege candidatul comun al partidelor PAS, PPDA și PLDM, Igor Dodon a declarat că în turul doi al scrutinului, contracandidatul său trebuie să fie Andrei Năstase. „Este o mare nedreptate și va fi un mare neadevăr dacă el va fi forțat, „democratic”, să cedeze în fața unei carieriste, care a slujit în toate guvernele din 2008 până în 2015. În timp ce Andrei protesta, Maia își admira unghiile la ședințele de Guvern”, spunea Dodon.

Tot la persoană și nu la competențe profesionale se referă inclusiv Eugenia Ceban, membră a PSRM și consilier în cadrul Primăriei Chișinău. Într-o emisiune difuzată de un canal TV, afiliată lui Dodon, Eugenia Ceban a zis că Maia Sandu este o needucată. „Dacă până acum noi am avut președinte „rață mută”, atunci cele 38 la sută vor ca noi să avem un președinte „Maia balamut”. Pentru că ea nu se respectă pe sine. Eu am urmărit cum ea s-a prezentat la dezbaterile electorale. Ea nu se poate opri, nu poate asculta oponentul, este needucată de parcă a căzut de pe lună”, opina consilierul municipal Eugenia Ceban, din partea Partidului Socialiștilor.

Dincolo de toate acestea, candidatei Sandu i s-a reproșat de multe ori lipsa unei familii. I s-a adresat „carieristă”, „fata de pe facebook”, „domnișoară” prin care să-i accentueze statutul de celibatară.

Polina Ceastuhina, expertă gender, dar și membră a Grupului de Inițiativă Feministă din Moldova a declarat în cadrul conferinței de presă din 8 noiembrie, că în campania electorală actuală, unele discursuri sunt discriminatorii, sexiste și face trimitere la rolul femeii în spațiul privat. „Prin declarațiile făcute față de candidata Maia Sandu, se observă că valoarea femeii este redusă la câți copii a alăptat și dacă are un bărbat în viața ei amoroasă, romantică. Asta nu e treaba noastră și noi în primul rând trebuie să ne uităm la competențele profesionale. Experiența de viață a unei femei nu se reduce la funcțiile biologice ale corpului ei. O femeie în funcție de doctor, inginer, manager, jurnalistă – ocupațiile acesteia nu depind de câți copii a alăptat”, a afirmat experta gender.

Mai mult, reprezentanta Grupului de Inițiativă Feministă a observat că se exploatează la maximum niște stereotipuri din secolul trecut care sunt tradiționale, despre rolul femeii în societate și se perpetuează că valoarea unei fete, adolescente este în fertilitatea ei. „Astfel de mesaje nu promovează competențele profesionale ale femeilor. Noi, femeile, suntem 51,9 la sută din populația Republicii Moldova. Dacă continuăm așa, reiese că mai mult de jumătate din populație nu contribuie la societate și valoarea ei este doar în posibilitatea de a naște, de a iubi un bărbat și de a ține un cămin călduros acasă”, susține Polina Ceastuhina.

Peste 60 la sută din respondenţi sunt de părere că o femeie nu este împlinită dacă nu are familie și copii.

Mai bine de 80 la sută din respondenţi consideră că este mai mult datoria bărbaţilor de a aduce bani în casă.

1/3 din respondenţi sunt de părere că femeile sunt mai puţin capabile ca bărbaţii și nu pot ocupa funcţii de conducere.

Mai bine de 90 la sută din respondenţi sunt de părere că bărbaţii trebuie să facă muncile fizice grele.

Dacă nu ai familie și copii, ești păcătos

Și unii preoți, susținători ai candidatului Igor Dodon, au avut un discurs ofensator față de candidata la președinție. „Despre atitudinea dnei Sandu … Atitudinea ei față de moralitatea creștină, față de curățenia sufletească, față de tot ce este sfânt pare să fie abătută mult de la axa normalității. Anume asta ne-a scos din casele noastre, ca să venim să ne împărtășim cu îngrijorarea noastră cu dvs.”, a declarat episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, în cadrul unei conferințe din 4 noiembrie.

Mai mult, Marchel a acuzat-o pentru faptul că nu are familie și copii. „Rodul activității mele, a dumitale, trebuie să se soldeze cu un …rezultat. Așa cum nu găsim rodul stăruințelor ei, am zis că e un bob sterp. Lumea zice că ea nu va închide biserici, pentru că ea se duce la biserică. Eu nu am văzut-o. Eu nu mă amestec în politică. Eu le spun oamenilor cu cine să voteze, dar nu fac politică. Dacă aș tăcea, înseamnă că aș fi părtașul unui candidat cu viziuni păcătoase”, a mai spus episcopul subordonat Patriarhiei Moscovei.

În timp ce candidatul socialist se declară un familist convins și este susținut vizibil de Biserică, pe contracandidata sa o susțin homosexualii, potrivit pliantelor distribuite intens de susținătorii socialistului. În acestea este scris că Sandu nu este un adept convins al familiei tradiționale și sfidează personal valorile creștine ale dragostei și familiei.

Astfel, comunitatea LGBT s-a simțit blamată. Angela Frolov, membră a „GENDERDOC-M”, organizație care lucrează pentru drepturile persoanelor LGBT, a declarat că discursurile discriminatorii pot duce la distrugerea unor vieți omenești, chiar la sinucideri. „Nu vă doresc niciodată să fiți blamați de cei pe care îi considerați prieteni, pentru că tu, fiind homosexual, ai dăunat imaginii unei politiciene doar pentru că o susții. Discursurile de ură nu se termină atunci când au fost pronunțate, ci merg mai departe până la distrugerea unei vieți. În ultimul timp vin tineri și ne povestesc că propriii părinți îi alungă din casă, că îi bat sau îi impun să urmeze un tratament hormonal pentru simplul fapt că au aflat că sunt homosexuali. Este asta dragoste de părinți? Nu. În R. Moldova este mai important ce crede vecinul, satul despre noi, decât bunăstarea propriului copil. Până se menține această tendință, noi trebuie să fim atenți la mesajele care ajung în societate sau la părinți care pot afla despre homosexualitatea copilului. Nu este bine nici pentru unul, nici pentru altul, nu trebuie să fie ură în relația părinte-copil”, a concluzionat Angela Frolov în cadrul conferinței.

Potrivit experților, candidații la prezidențiale manipulează cu stereotipuri și prejudecăți, cu discursuri de instigare la ură și discriminare, doar pentru a fi votați, însă în realitate, aceste mesaje vor avea consecințe grave.


Potrivit studiului sociologic efectuat de Fundația Soros în anul 2011 „Percepțiile populației din R. Moldova privind fenomenul discriminării”, cea mai respectată valoare a societății este credința în Dumnezeu, iar toleranța se află pe ultimul loc.
Conform rezultatelor cercetării, percepţia populaţiei privind relaţiile homosexuale este foarte negativă. Astfel, peste 80 la sută din respondenţi consideră că aceste relaţii sunt un lucru rău, 9 la sută – nici bun, nici rău, 9 la sută – nu ştiu, și doar 1 la sută a indicat că acestea sunt un lucru bun.
Doar 4 la sută acceptă ca un membru al familiei să se căsătorească cu un homosexual și 14 la sută acceptă să aibă în calitate de vecin un homosexual.
77 la sută consideră că homosexualilor ar trebui să li se interzică să înfieze copii și cu un procent mai puțin crede că ar trebui să li se interzică să organizeze evenimente publice.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *