Politică

Maia Sandu – noul premier (?)

La început, unii analiști politici nu îl vedeau pe altcineva decât pe Vlad Filat în această funcție, dar alte surse din „interior” spuneau tot mai sigur că noul premier va fi ministrul Educației Maia Sandu.

Repartizarea funcțiilor și ministerelor între PL, PLDM și PDM, nu a adus mari schimbări de formulă în comparație cu fostele alianțe AIE-1 și AIE-2. În mod tradițional, pentru că au mai multe mandate în Parlament, funcția de premier le-a revenit liberal-democraților. Numele noului șef al Guvernului a rămas necunoscut până joi seara. Liderii partidelor negociatoare nu făceau decât să dea indicii generale. „Vom discuta asupra fiecărei candidaturi. Istoria cu Gaburici ne-a dat o lecţie. Noi l-am votat fără probleme, dar până la urmă cu ce s-a terminat? Noi am stabilit profilul viitorului prim-ministru. Acesta trebuie să aibă cunoştinţe economice, să cunoască managementul social. Acesta trebuie să fie o persoană care să nu dezechilibreze clasa politică”, a declarat președintele PDM, Marian Lupu.

Analistul politic al Fundației Jamestown și Eurasia Daily Monitor, Vladimir Socor, a subliniat că în perioada negocierilor s-au exercitat presiuni asupra PLDM, când Centrul Național Anticorupție a reținut patru din rudele lui Vlad Filat bănuite de furturile de la BEM. Socor a spus că unica soluție este ca liderul PLDM să fie desemnat în calitate de premier, dar „nu o persoană care nu are puterea politică necesară”. De o părere similară a fost și directorul „Politicon”, Anatol Țăranu, care vedea în Vlad Filat o candidatură potrivită. Amintim că liderul PLDM a fost demis de Parlament din funcția de prim-ministru, în martie 2013, printr-o moțiune de cenzură, fiind bănuit de corupție.

Doctorul în drept constituțional, Alexandru Arseni, a explicat că demiterea respectivă nu l-ar împiedica să candideze din nou. „Moțiunea de cenzură a fost emisă din motive politice și în baza unor bănuieli, dar nu s-au făcut următorii pași, nu s-au transmis materialele la Procuratură. Deci, acel episod a fost o farsă”, a declarat Alexandru Arseni. Deși Curtea Constituțională a stabilit atunci că fostul premier se află în imposibilitate de a-și exercita atribuțiile, Arseni precizează că „CC nu este o instanță de judecată de drept comun care poate priva o persoană fizică de un anumit drept pe o perioadă”.

Miercuri a avut loc ședința biroului politic al PLDM, în timpul căreia s-a hotărât, nicio surpriză, ca liderul formațiunii să fie candidatul pentru funcția de premier. Vlad Filat și-a motivat decizia prin faptul că „liderii trebuie să își asume responsabilitatea și să iasă în față”. Candidatura acestuia a fost, însă, respinsă de Lupu și Ghimpu, care ar fi fost de altă părere. Între timp, în presă s-a scurs deja informația că Maia Sandu ar fi candidatul ales. „Zvonul că ar putea fi Maia Sandu premier nu e un zvon nou, e unul mai vechi. Sunt mai multe candidaturi, inclusiv doamna. Nu cred că e posibilă revenirea lui Filat în funcția de premier, fiindcă toți își dau seama că revenirea lui ar fi din start un eșec al coaliției de guvernare”, ne-a declarat deputatul liberal Iurie Chirinciuc în ajunul semnării acordului AIE-3.

Din moment ce va fi anunțat candidatul, liderii partidelor din AIE-3 vor avea consultări cu președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, care ulterior va trebui să desemneze premierul. Parlamentul, la rândul său, va vota pentru sau împotriva componenței noului guvern. Chiar dacă încă nu au luat nicio decizie, comuniștii dau de înțeles că nu vor participa la votare. „Din punctul meu de vedere, nu contează persoana, dar faptul că există un sistem creat de acești oameni care au furat miliardul. Până nu va fi ruinat acest sistem, nu contează persoana în funcția de premier, pentru că va fi nevoită să lucreze în acest sistem și să se adopte la regulile care există în cadrul alianței”, a spus deputatul PCRM, Inna Șupac.

P.S. Liderii AIE-3 au stabilit o întrevedere în urma căreia urmau să anunțe candidații pentru funcția de premier, spicher și vice-prim-ministru.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *