Moldova

De ce referendumul din Găgăuzia este un EȘEC pentru strategii ruși

Referendumul este strâns legat de lovitura de stat propusă de Voronin și care a ajuns de râsul lumii. Apoi am văzut cum acesta s-a plimbat cu aceleași autobuze, cu manifestanți plătiți, prin toată Republica Moldova: poate așa vor găsi ceva susținere.

Ea nu a venit, ba mai mult, peste 100 000 de români au ieșit în stradă să susțină traseul european.

Ce le-a mai rămas serviciilor de securitate ruse să facă, pentru a mai spăla din rușinea prin care au trecut? S-au folosit de agentul lor, fost și actual ofițer atât în armata sovietică, apoi a Federației Ruse, Formuzal.

Acesta a propus un referendum pentru stabilirea direcției externe a țării, dar doar în regiunea sa. Noi vorbim acum de sub 4% din locuitorii Republicii Moldova, din care cei buni de muncă sunt de fapt plecați în afara granițelor.

De fapt nu mai vorbim demult de o entitate găgăuză în sensul tradițional. A fi găgăuz înseamnă a fi turc și a vorbi o limbă de esență turcă. Ori aici e vorba de cetățeni a căror limbă maternă este deja rusa și româna.

Rușii sunt principalii responsabili de distrugerea identității și caracteristicilor acestui neam. Limba aU pierdut-o dar și legăturile cu țara mamă, adică cu Turcia. Aceasta din urmă este unul din principalii parteneri ai României, ai românilor. Turcia nu susține defel insecuritatea din zonă și vrea o Românie puternică cu care să întrețină relații economice și de securitate. Turcii nu vor instabilitatea în Sudul Moldovei și sunt rupți total de această comunitate care este supusă de fapt Moscovei.

Referendumul e rușinos deoarece demonstrează lipsa de viziunea a strategilor ruși. S-au dus special în cea mai săracă regiunea a Republicii Moldova, una cu o identitatea fals creată chiar de ei prin forța armelor.

Rezultatul este evident din moment ce orice om întreg la cap nu va merge să valideze aceasta mascaradă.

Ce efecte va avea? Eu sper ca ele să existe și să se concretizezE în dosare penale împotriva organizatorilor și cine știe, poate și în ceva închisoare… dar asta din urmă a mai puțin probabil cu o justiție subordonată politicului și cu un politic subordonat Moscovei.

Există pericolul modelului Georgiei? Există, iar Republica Moldova nu are nici o șansă singură. Cu toate acestea, președintele României a afirmat deschis și public că dacă vor fi provocări atunci România va interveni și va oferi Reunirea. Ori din acel moment deja problema, inclusiv a Transnistriei, devine a NATO. Ori nu văd eu pe americani acceptând trupe ruse în propria ogradă. 

Sursa: vox.publika.md
Marius Dorin Lulea


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *