(BOMBĂ) Președintele Curții Constituționale este PREȘEDINTE INTERIMAR

Preşedintele islamist Mohamed Morsi a fost astfel îndepărtat de la putere, imediat după expirarea ultimatumului prin care armata i-a cerut imperativ să rezolve criza în care se află ţara.
Şeful statului şi susţinătorii săi acuză o lovitură de stat militară, în vreme ce, în stradă, zeci sau chiar sute de mii de oameni sărbătoresc anunţul armatei.
Demonstraţiile masive care au avut loc recent în Egipt au fost organizate de gruparea Tamarud (Rebel), care a pornit de la un grup mic şi neafiliat politic şi a ajuns să reprezinte milioane de oameni.
Forţele opoziţiei au denunţat atitudinea autoritaristă a preşedintelui Mohamed Morsi şi starea economiei.
EGIPT. UPDATE: Armata egipteană împreună cu opoziţia anunţă suspendarea Constituţiei şi convocarea de alegeri prezidenţiale şi parlamentare anticipate.
Şeful Curţii constituţionale din Egipt, Maher El-Beheiri, va prelua, în mod tranzitoriu, preşedinţia ţării. Un consiliu consultativ civil va fi format pentru elaborarea unei noi Constituţii. Din această structură ar urma să facă parte reprezentanţii tuturor forţelor politice din Egipt.
UPDATE. Planul de tranziţie elaborat de opoziţia egipteană şi de liderii religioşi, cu aprobarea armatei, prevede organizarea de alegeri generale anticipate, relatează AFP, citată de Mediafax.
Detaliile planului vor fi prezentate la ora 19.30 GMT (22.30, ora României), a comunicat armat egipteană.
UPDATE: Zeci de blindate ale armatei egiptene au fost desfăşurate miercuri în apropierea mulţimilor de susţinători ai preşedintelui islamist Mohamed Morsi la Cairo, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.
O sursă oficială, citată de agenţia oficială Mena, a declarat că trupele au fost desfăşurate masiv în cartierele Nasr City, Heliopolis şi în apropiere de Universitatea din Cairo, în contextul în care un consilier al şefului statului a denunţat ‘o lovitură de stat militară’.
Armata a închis străzile care duc spre locurile de adunare ale susţinătorilor şefului statului în faţa Universităţii din Cairo la Gizeh, în sudul capitalei, potrivit jurnaliştilor AFP.
Televiziunile locale au indicat la rândul lor că armata a început să închidă mai multe străzi care duc spre piaţa Rabaa al-Adauiya din Nasr City, unde s-au adunat mii de manifestanţi pro-Morsi.
ULTIMATUMUL A EXPIRAT
Situaţia a devenit explozivă în Egipt, după ce ultimatumul lansat de armată la adresa preşedintelui islamist Mohamed Morsi a expirat, zeci sau sute de mii de oameni au ieşit în stradă, iar veştile contradictorii despre soarta preşedintelui au buimăcit lumea.
Un consilier al Preşedinţiei a declarat că în Egipt are loc în acest moment o "lovitură de stat militară".
Surse citate de Televiziunea publică egipteană afirmă că armata a intervenit pentru securizarea principalelor instituţii imediat după expirarea ultimatumului. În acest context, Morsi ar fi fost plasat în arest la domiciliu.
Alte surse afirmă însă că preşedintele şi alţi lideri ai mişcării Fraţii Musulmani au primit doar interdicţii de călătorie în străinătate.
Şeful armatei egiptene, Abdel Fattah al-Sissi, s-a întâlnit, miercuri, cu reprezentantul opoziţiei Mohamed ElBaradei, cu lideri religioşi şi reprezentanţi ai unor partide islamice, inclusiv cel al preşedintelui Mohamed Morsi, a anunţat o sursă militară, citată de AFP.
Discuţiile au vizat "foaia de parcurs" pe care armata a ameninţat că o va pune în aplicare odată cu expirarea ultimatumului lansat preşedintelui islamist Mohamed Morsi, a precizat sursa. Ultimatumul a expirat miercuri la ora 14.30 GMT (17.30, ora României).
Preşedintele Egiptului, Mohamed Morsi, a propus "formarea unui guvern de coaliţie şi de larg consens", în contextul expirării ultimatumului armatei, relatează AFP.
Care este planul armatei
În timp ce armata a anunţat că va publica un comunicat în momentul expirării ultimatumului, şeful său – ministrul Apărării -, generalul Abdel Fattah al-Sissi, a început discuţii cu Mohamed ElBaradei, fostul şef al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) desemnat marţi ca reprezentant al opoziţiei.
Patriarhul de confesiune coptă Tawadros al II-lea şi marele imam Ahmed el-Tayeb, principala autoritate sunnită, au fost prezenţi, de asemenea, la Ministerul Apărării.
Reprezentanţi ai partidului salafist Al-Nour şi Partidului Libertăţii şi Justiţiei (PLJ), aripa politică a Fraţilor Musulmani din rândul cărora provine Morsi, au participat, la rândul lor, la discuţii, a adăugat sursa.
Armata i-a dat, luni, 48 de ore şefului statului pentru a "îndeplini revendicările poporului", care manifestă în masă pentru a cere îndepărtarea sa de la putere, altfel riscând aplicarea unei "foi de parcurs" redactată de către militari.
Inclusiv reprezentanţi ai mişcării Tamarrod (rebeliune în arabă), aflată la originea manifestaţiilor împotriva lui Morsi, au fost prezenţi la Ministerului Apărări, potrivit sursei.
Preşedintele islamist Mohamed Morsi a respins, luni seară, ultimatumul de 48 de ore dat de armată pentru onorarea "revendicărilor poporului".
"Preşedintele Mohamed Morsi reafirmă legitimitatea sa constituţională, refuză orice tentativă de a se trece peste aceasta, cheamă forţele armate să îşi retragă avertismentul şi refuză orice dictat" fie din interiorul Egiptului, fie din străinătate, a scris el pe contul său oficial de Twitter, potrivit Agerpres. Morsi s-a întâlnit marţi cu ministrul apărării şi şef al armatei, Abdel Fatah al-Sisi. Până la această oră, nu se ştie care au fost subiectele abordate în cursul întrevederii.
În cursul zilei de marţi, armata a sporit presiunea exercitată asupra lui Morsi şi a scurs către presă o variantă preliminară a unui plan ce ar urma să fie pus în aplicare cînd ultimatumul expiră, miercuri. Măsurile vizează organizarea de noi alegeri prezidenţiale, suspendarea Constituţiei şi dizolvarea parlamentului dominat de islamişti. Practic, eliminarea preşedintelui.
Opoziţia a salutat mesajul armatei, considerându-l un sprijin puternic pentru cauza sa, dar a anunţat totodată că nu va susţine o "lovitură de stat militară", subliniind că ultimatumul nu înseamnă că militarii vor să joace un rol politic.
Opoziţia egipteană a mai anunţat joi că îl desemnează pe Mohamed ElBaradei, fost director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, ca reprezentant pentru pregătirea tranziţiei politice. Frontul 30 Iunie, ce reuneşte partide şi mişcări politice ostile preşedintelui Mohamed Morsi, a comunicat că ElBaradei va fi "vocea" sa şi va avea sarcina "pregătirii scenariului" unei tranziţii politice.
Tensiunea politică este sporită de ciocnirile ce au loc pe străzi între susţinătorii Frăţiei Musulmane şi ai preşedintelui pe de o parte şi susţinătorii opoziţiei de cealaltă parte. Marţi seară, sute de mii de oameni cereau, la Cairo, demisia lui Morsi.
Demonstraţiile masive care au avut loc recent în Egipt au fost organizate de gruparea Tamarud (Rebel), care a pornit de la un grup mic şi neafiliat politic şi a ajuns să reprezinte milioane de oameni.
Forţele opoziţiei denunţă atitudinea autoritaristă a preşedintelui Mohamed Morsi şi starea economiei. Morsi este acuzat că s-a îndepărtat de la obiectivele revoltei soldată cu înlăturarea lui Hosni Mubarak, concentrându-se doar pe atingerea intereselor formaţiunii islamiste Fraţii Musulmani, potrivit Al-Arabiya.
realitatea.net