„Broscuța” care a cucerit trei continente

Avea planuri mari: să citească toate cărțile scrise vreodată, să învețe cât mai multe limbi străine, să încerce cât mai multe profesii și să trăiască în toate țările din lume.
Atunci când a realizat că viața este scurtă, a încercat să „prindă timpul de coadă” și a început să călătorească. Nicoleta Nigai, sau cum îi spun prietenii „travel frog” (broscuța călătoare), la 28 de ani a reușit să viziteze aproximativ 30 de țări de pe trei continente: Europa, Asia și Africa.
Odesa a fost prima destinație din afara țării. Deși mama ei se împotrivea s-o ia pe Nicoleta cu ea, mica călătoare a reușit s-o convingă. „Mama îmi spunea că, dacă mă trezesc la 4 dimineața, merg cu ea, cu speranța că eu nu mă voi scula. Eu, însă, eram trează la 3 și jumătate. Noi mergeam la Odesa ca să vindem diferite produse, iar în zona în care plasam marfa erau foarte mulți hoți. Dar oricum, pentru mine Odesa era foarte interesantă, eram atrasă de ea și nu conta că-mi era rău în transport sau că microbuzul era plin cu lăzi cu diferite legume”, explică Nicoleta. Pe atunci avea doar șase ani și a înțeles cât de mult îi place să călătorească. Cu timpul, a început să cunoască tot mai mulți oameni care călătoreau și povesteau cu ardoare despre experiențele lor de peste hotare. „Eu ascultam cu gura căscată, dar nu-mi dădeam seama că anume asta vreau să fac în viață. Cred că am înțeles acest lucru cu doi ani în urmă, până atunci călătoream instinctiv”, povestește Nicoleta.
Pe Lună…
Când avea 19 ani, Nicoleta împreună cu mama sa au început o afacere cu textile pe care le aduceau din Istanbul. De fiecare dată, se rețineau acolo trei zile, primele două erau rezervate pentru aprovizionări, iar ultima – pentru a vizita orașul. „Am văzut foarte multe muzee. Mergeam atât de des, încât am apucat să văd tot Istanbulul practic de două ori. Totuși de fiecare dată când ajung acolo, realizez că mai vreau să revin, fiindcă îmi plac foarte mult țările care au o cultură diferită de a noastră. Pentru mine e ca și cum aș ajunge pe Lună!”, explică „travel frog”.
Prima călătorie realizată din proprie inițiativă, însă, a avut loc peste un an. A fost un moment de răspântie, mama și fiica trebuiau să hotărască cum să-și administreze banii, să cumpere o mașină sau să meargă în Thailanda. „A fost o extremă dorită de mine, fiindcă pe atunci în Moldova nu existau oferte turistice în acea direcție. Trebuia să mergi la Istanbul, să-ți faci viză și alte complicații. Iar pentru mine un simplu pachet turistic era prea banal. Cred că fiecare la 20 de ani își dorește ceva ce nu au mai făcut alții”, își amintește ea. Au ales luna mai, sfârșitul sezonului turistic, astfel cheltuielile de bază au fost minime. „Am rămas șocată de cât de ieftin a fost totul. Am găsit un hotel, în care numărul standard costa 30 de euro. Unde în Chișinău găsești așa prețuri?”, povestește Nicoleta. Pentru ea această experiență este și a fost mult mai importantă decât dacă ar fi cumpărat acea mașină. Au petrecut acolo 10 zile, timp în care Nicoleta a fost cucerită de cultura thailandeză.
Harta în lung și-n lat
După o pauză de patru ani, în 2008, ea a ajuns în Asia cu ajutorul unui producător de film care începea un proiect american, în care Nicoleta s-a implicat. Trebuia să petreacă acolo trei luni de probă, în care să înțeleagă dacă va supraviețui în condiții minime de viață, în preajma unor culturi totalmente diferite. Prima țară vizitată a fost Sri Lanka. Încercarea s-a prelungit pentru alte nouă luni, în care a reușit să atingă toate punctele de pe harta Asiei, începând de la Sri Lanka, India și terminând cu Filipinele și China. Dacă la început bucătăria asiatică îi displăcea cap-coadă, iar orezul a ajuns să fie detestat provocându-i un dor enorm de pâine, odată ajunsă acasă, în Moldova, a realizat că nu mai poate mânca bucatele românești tradiționale, acestea fiind greoaie și nesănătoase.
„Toată lumea crede că, dacă eu călătoresc, am mulți bani. Nu este adevărat. Deseori se întâmpla să rămân acolo, după ce se termina proiectul și să iau autocarul sau zboruri „low-cost” și nu trebuia să cheltui mii de euro pe deplasări, pe asta făceam mari economii”, explică Nicoleta. În toți acești ani în care „travel frog” cucerea noi teritorii, ea a înțeles că cei care aleg să călătorească nu realizează că trebuie să fie deschiși pentru diferențele dintre celelalte culturi și a noastră, iar acesta-i un mare obstacol. „Trebuie să fii curios ca un copil. Și nu este ușor, mie mi-a luat doi ani să mă adaptez. Deja fiecare hotărăște pentru el dacă vrea să stea comod acasă sau să cunoască o lume nouă”, accentuează Nicoleta.
Africa și logica
În Asia ea a făcut cunoștință cu compania „The overland”, care oferă posibilitatea călătorilor cu un buget mai mic să viziteze multe țări la un preț accesibil și în scurt timp. „Dacă vrei să vezi Africa și să nu te stresezi cu mari cheltuieli, căci prețul în Africa nu-i legat de logică, călătorește cu „The overland”. De exemplu, bijuteriile aduse din China costau 50$, în timp ce bijuteriile din pietre semiprețioase se vindeau cu doi dolari”, explică Nicoleta. Ea a ales programul „Gorilla Tour”, care dura 19 zile, în care a reușit să viziteze Kenia, Uganda și Rwanda. Turul i-a oferit ocazia să facă drumeții în pădurile tropicale din Munții Virunga, în căutarea gorilei albastre, să facă vânătoare pe apă, rafting sau să se dea cu caiacul pe râul Nil. Nicoleta a petrecut mult timp în Africa și, prin intermediul aceluiași proiect american, a străbătut Libia, Egiptul, Siria și multe alte țări.
Nicoleta are o pagină web (travelfrog.md) în care-și descrie experiențele, dă sfaturi celor care sunt la fel de curioși ca și ea, dar nu are cine să-i ajute și indică cele mai necesare detalii pentru o călătorie într-o lume total diferită de cea cu care am crescut.