UE / Nato

Acordul de liber schimb cu UE va duce la creșterea exportului cu 16%, iar PIB-ul va creşte cu 5,6%

Despre aceasta a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă la Chişinău, şeful Departamentului Comerț al Comisiei Europene, Luc Devigne, care este şi negociatorul-şef al Acordului din partea UE.

Potrivit oficialului european, aceste date reies din studiul efectuat de Uniunea Europeană. În cadrul conferinţei de presă privind totalurile celei de treia runde de negocieri pe marginea Acordului de liber schimb, Luc Devigne a menţionat că părţile au definitivat textele juridice ale acordului, urmînd a fi convenite anexele care prevăd examinarea ofertelor pentru circa 10 mii de poziții tarifare de bunuri și servicii.

La rîndul său, negociatorul principal din partea Moldovei, viceministrul Economiei, Octavian Calmîc, a menţionat că obiectivul principal al Moldovei este de a încadra toate produsele din Nomenclatorul Mărfurilor a republicii în prevederile Acordului. Potrivit lui Calmîc, partea europeană a venit cu oferta generoasă de instituire a taxei vamale zero la importul produselor industriale moldovenești în UE. Oficialul moldovean a menţionat că Moldova și-a asumat responsabilitatea de a continua ajustarea cadrului legislativ, normativ și instituțional în domeniul administrării vamale, regulilor de origine, evaluării conformității produselor, concurență, proprietății intelectuale necesare în pregătirea economiei țării față de un regim liberalizat cu UE.

La finalul conferinței, părțile și-au exprimat speranța că Republica Moldova și Uniunea Europeană vor fi pregătite să semneze Acordul de liber schimb aprofundat și cuprinzător în anul 2013. Următoarea rundă de negocieri este programată pentru 20-24 noiembrie 2012, la Bruxelles.

Amintim că prima rundă de negocieri privind crearea Zonei de liber schimb aprofundat şi cuprinzător între Moldova şi UE s-a desfăşurat în perioada 20-22 martie la Chişinău, iar cea de-a doua rundă – în perioada 11-15 iunie la Bruxelles.

Acordul privind crearea Zonei de liber schimb aprofundat şi cuprinzător presupune liberalizarea graduală a comerţului cu bunuri şi servicii, reducerea taxelor vamale, barierelor tehnice şi netarifare, abolirea restricţiilor cantitative şi armonizarea legislaţiei Moldovei la cea a UE. Spre deosebire de regimul comercial actual dintre Moldova şi UE, care este un regim unilateral acordat de UE pe un termen limitat, Acordul privind crearea Zonei de liber schimb aprofundat şi cuprinzător va fi multilateral, încheiat pe o perioadă nelimitată, oferind beneficii la export mult mai mari decît cel actual şi o previzibilitate pe termen lung pentru afaceri.

Anterior, prim-ministrul R. Moldova, Vlad Filat, şi comisarul european pentru Comerţ, Karel De Gucht, au menţionat că Acordul respectiv urmează să fie semnat nu mai tîrziu de septembrie 2013.

Sursa: Noi.md

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *