1 mai muncitoresc
După ce în Europa de Est a căzut sistemul comunist, 1 mai muncitoresc a devenit cu adevărat zi liberă și s-a transformat în 1 mai mâncătoresc – cum glumea pe rețelele de socializare scriitorul Marcel Tolcea. Din 1989, 1 mai e ziua dedicată fără rezerve grătarelor în aer liber. Pădurile din Moldova sau România sunt grele de mici și șașlâc, iar din 2 mai rămân grele de gunoaie, peturi goale, hârtii aruncate la întâmplare.
Însă cu totul altfel stau lucrurile pentru socialiști și comuniști. Nostalgicii după un sistem ucigaș și defectuos nu s-au dezis de parade în favoarea grătarelor la iarbă verde. An de an am asistat la litaniile lor pe muzică sovietică, fluturatul steagurilor și recrearea atmosferei URSS-ului. Ba nici uniformele pionierești nu lipseau din primele rânduri.
Duminica trecută la Moscova s-a putut vedea clar mentalitatea schizoidă a unor cetățeni care se închină la mausoleul unui criminal. Lenin a ucis 7 milioane de oameni. E, dacă vreți, în top 5 al celor mai mari ucigași din istorie. Imediat sub Hitler, iar deasupra lui Hitler, cu aproape de trei ori mai multe victime (în jur de 60 de milioane), tronează Stalin.
Am văzut cum acești monștri sunt lăudați și deplânși în paradele de 1 și 9 mai de niște oameni care se consideră cei mai mari ortodocși din lume. Aceiași ortodocși care au inventat ateismul științific și care nici în ziua de Paști nu și-au oprit atacurile asupra civililor din Ucraina. În inima Rusiei după noaptea de Înviere a urmat parada de 1 mai. Kremlinul a vuit de cântece sovietice. Manifestarea și melodiile m-au convins o dată în plus că cei care flutură steaguri socialiste și comuniste nu visează o Rusie sau o Moldovă socialistă, că dacă asta și-ar dori ar asculta imnul de stat, nu ar reface manifestările de acum 50 de ani. Adevăratul lor vis e Uniunea Sovietică, e limpede.
Anul acesta, așa cum am văzut, în Moldova s-a sărbătorit Învierea Domnului. Nici vorbă de manifestări, nici vorbă de lacrimi la statuia lui Lenin. Această anulare fără bătăi de cap a paradelor de 1 mai demonstrează limpede că cel puțin în Moldova comunismul și socialismul sunt terminate. Indiferent de sondajele politice. Moldovenii și-au recuperat sărbătorile creștine, chiar dacă pentru mulți a rămas la loc de cinste iepurașul. Din punct de vedere social, anul acesta am asistat la victoria asupra vechiului sistem.
Pentru prima dată parada din Moscova nu a fost dublată de parada lui Dodon și Voronin. De data asta, împreună cu alți creștini, în Moldova s-a prăznuit Învierea Domnului. Suntem deci pe drumul cel bun. În sfârșit nu am maimuțărit scena de la Moscova, așa cum obișnuiam de 1 și 9 mai, ci ne-am văzut liniștiți de sărbătoare și familie.