10 Mai va fi zi de sărbătoare naţională (ISTORIE)
Deputaţii au adoptat cu 294 de voturi "pentru", unul "împotrivă" şi şase abţineri un proiect de lege în acest sens, iniţiat de senatorul PNL Puiu Haşotti.
Proiectul prevede că Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul, celelalte autorităţi centrale organizează manifestări cu prilejul sărbătoririi acestei zile în limita alocaţiilor bugetare prevăzute.
Liderul deputaţilor minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a spus că sunt momente în istoria unei ţări care sunt dincolo de patimi politice, iar acesta este unul dintre ele.
Deputatul PNL Gigel Ştirbu a spus că este, poate, un arc peste toate dezbaterile politice între partidele parlamentare. "România este singurul stat din UE care şi-a căpătat statutul de stat independent şi nu şi-l serbează. Vot istoric al acestei instituţii. Votul dumneavoastră arată că sunteţi adevăraţi români, patrioţi, fii ai acestei naţii", a spus fostul ministru al Culturii.
Proiectul a fost respins de Senat, însă a fost adoptat de Camera Deputaţilor, care este for decizional.
Ce înseamnă 10 mai în istoria românilor?
Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor în Moldova şi Ţara Românească fusese motivul pentru care puterile europene acceptaseră unirea celor două Principate, în 1859. Alungarea domnitorului risca să ducă la dizolvarea acestei uniuni, astfel că elitele aflate la conducere trebuiau să acţioneze rapid. Alegerea prinţului prusac Carol de Hohenzollern-Sigmaringen era sprijinită de Napoleon al III-lea al Franţei, dar nu era bine văzută de Imperiul Habsburgic şi de cel Otoman care anticipau drumul pe care aveau să îl urmeze românii.
La data de 10 mai 1866, prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus jurământul de credinţă în faţa Parlamentului şi a fost proclamat domnitor al României. Carol a păstrat această titulatură până în 1881.
Unul din cele mai importante moment ale domniei lui Carol a fost obţinerea Independenţei României faţă de Imperiul Otoman, act care i-a adus un prestigiu uriaş.
La data de 10 mai 1877, Senatul României a votat proclamaţia de independenţă faţă de Imperiul Otoman. Războiul de Independenţă, sau Războiul ruso-turc din 1877-1878, a beneficiat de o contribuţia decisivă a trupelor române, comandate efectiv de Carol. Congresul de la Berlin, din 1878, a consfinţit independenţa absolută a României faţă de Imperiul Otoman.
În martie 1881, Parlamentul a votat transformarea ţării din principat în regat, iar la data de 10 mai 1881, Principele Carol a fost încoronat rege al României.
Ziua de 10 mai a fost Ziua Naţională a României între 1866 şi 1947.
Sursa: digi24.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!