Social

100.000 de moldoveni – la evidenţă psihiatrică

Centrul Naţional de Management în Sănătate a stabilit că în ultimii cinci ani numărul moldovenilor cu tulburări mintale a crescut cu 11 mii. Potrivit unor date, în 2009 în R. Moldova existau circa 100.000 de bolnavi. Specialiştii susţin că bolile psihice sunt favorizate de sărăcie, depresie, singurătate, dar şi de probleme cotidiene. „Aceşti factori nu sunt un motiv de fond în apariţia unei boli psihice, dar ei, de obicei, conduc la agravarea sănătăţii mintale”, explică Jana Chihai, psihologă şi psihoterapeută, preşedinta Asociaţiei „Somato” din Bălţi.

Specialista consideră că între motivele de fond primul loc se află depresia, pe locul al doilea – dereglările nevrotice, iar pe al treilea – alcoolismul. „Fiecare om reacţionează diferit la probleme, cineva poate face ulcer, iar altcineva – nevroză, totul depinde de fiecare persoană în parte”. Cel de-al treilea factor, alcoolismul, este unul mai nou, numit „dublu diagnoză”. Se numeşte astfel, pentru că persoanele dependente de alcool riscă să sufere şi de o problemă de sănătate mintală, sau, dimpotrivă, cei din urmă au tendinţa de a deveni alcoolici. Fenomenul este tot mai frecvent întâlnit în R. Moldova, unde statisticele Centrului Naţional de Management în Sănătate pentru anul 2009 arată că ar exista aproape 47 de mii de persoane care suferă de alcoolism.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii pune pe primul loc depresia, printre maladiile ce pot duce la dizabilităţi mintale. O persoană care nu-şi vede rostul vieţii şi care nu este mulţumită de sine riscă cel mai des să sufere ulterior de o dizabilitate mintală.

Corina Popa, directoarea Centrului de sănătate mentală „Somato”:

Am creat un centru pentru copii întrucât, potrivit ultimelor studii, 19,8 la sută din numărul total al bolnavilor sunt copii. Este un centru de reabilitare şi integrare a persoanelor cu probleme de sănătate mintală, cu o capacitate de 25 de persoane, deşi numărul copiilor bolnavi din municipiu este de peste 400. Pe lângă activităţile pe care le organizăm, cu ei se ocupă diverşi specialişti, psihologi, terapeuţi, logopezi. Copiii care vin aici sunt în stare avansată a bolii. Cei mai mulţi suferă de paralizie cerebrală infantilă şi sunt practic imobilizaţi. Din păcate, aceşti copii sunt excluşi totalmente din societate, nu pot merge la o şcoală obişnuită sau la grădiniţă, fiind închişi permanent în cei patru pereţi ai casei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *