12 țări cer Comisiei Europene să sprijine instalarea de reactoare nucleare în UE
12 state membre ale Uniunii Europene au solicitat Comisiei Europene să creeze o uniune industrială pentru reactoarele nucleare modulare de mici dimensiuni (SMR) – analogi ai centralelor nucleare, care, datorită dimensiunilor lor mai mici, pot fi instalate în mai multe locuri, citând o scrisoare din partea a 12 state membre.
În scrisoare, Bulgaria, Croația, Cehia, Finlanda, Franța, Ungaria, Olanda, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Slovacia și Suedia solicită Comisiei Europene să creeze o “uniune industrială pan-europeană” MMR.
O astfel de uniune, susțin ei, ar consolida “suveranitatea energetică și competitivitatea industrială” a Uniunii Europene.
Statele subliniază că reactoarele modulare de mici dimensiuni ar putea fi “soluția pentru generarea de electricitate fără combustibili fosili în 2030” și că deja “până în 2050 energia nucleară ar putea furniza UE până la 150 de gigawați (GW)” de electricitate, față de 100 GW în prezent.
Cele 12 state și-au exprimat speranța că Forumul european pentru energie nucleară, care va avea loc la Bratislava pe 6 și 7 noiembrie, “va oferi o oportunitate de a face progrese în această direcție”.
Statele menționate mai sus au format anterior o alianță a țărilor europene care susțin energia nucleară, argumentând că aceasta ar permite atingerea obiectivelor UE de reducere a dependenței de combustibilii fosili – în special de combustibilii ruși.
În același timp, unele state UE, precum Germania, se opun suplimentării capacității suplimentare a centralelor nucleare.
Reactoarele modulare mici au o capacitate de până la 300 MW pe unitate, aproximativ o treime din capacitatea reactoarelor nucleare convenționale. Datorită dimensiunilor lor, astfel de reactoare pot fi amplasate în locuri care nu sunt potrivite pentru centrale nucleare mai mari.
Se pare că primul reactor de acest tip din UE ar urma să apară în România.