12 tineri descoperă legendele din spatele vinăriilor Moldovei
În aceste condiții societatea civilă s-a implicat activ în susținerea producătorului autohton, iar în perioada 22-27 septembrie a.c. va fi organizată o nouă ediție a acțiunii „Redescoperă Moldova. Drumul Vinului”.
Anul trecut, printr-o coincidență cu perioada impunerii embargoului rusesc, 11 bloggeri au pornit pe „Drumul Vinului”. Aceștia au vizitat 16 vinării autohtone, printre care „Mileștii Mici”, „Cricova”, „Romanești”, „Chateau Vartely”, „Sălcuța”, „Et Cetera”, „Equinox”, „Purcari” și altele.
„Drumul Vinului” din acest an este organizat sub genericul „Vinul Moldovei. O Legendă Vie”, prin care se urmărește popularizarea culturii vinului printre tineri, creșterea notorietății brandului național, dar și a atracțiilor turistice vitivinicole ale Moldovei. În cadrul acestui eveniment, zece bloggeri și doi jurnaliști vor vizita, timp de cinci zile, Școala profesională de la Nisporeni și Colegiul de Viticultură și Vinificație de la Stăuceni, dar și nouă vinării autohtone, după cum urmează: „Castel Mimi”, „Divib media”, „Chateau Vartely”, „Gitana winery”, „Fautor”, „Et Cetera”, „Sălcuța”, „Poiana winery” și „Cricova”.
Aceste vinării produc vinuri diferite și se bazează pe gusturi la fel de deosebite. „Castel Mimi”, de exemplu, și-a creat brandul pe gustul tinerilor cu un mod de viață activ și inspirat, „Sălcuța” produce vinuri noi, ușoare. Anul trecut „Tămâioasa de Sălcuța” a fost hitul a două vernisaje. „Chateau Vartely” aduce, în opinia consumatorilor pe piață, vinuri de top.
În această ordine de idei „Vinul Moldovei. O Legendă Vie” își dorește prin cuvintele celor 13 participanți invitați să susțină producătorii autohtoni de vinuri, să educe cultura consumului de vin, dar și să crească notorietatea Zilei Naționale a Vinului, ca fiind un eveniment de probare a respectului și aprecierii muncii depuse de producători.
Astfel, în perioada 22-27 septembrie, invitații vor scoate în evidență legendele din spatele vinurilor, care așteaptă să fie cumpărate de pe rafturi autohtone sau străine, dar și ale vinăriilor, care au, cu siguranță, o istorie frumoasă, dar necunoscută deocamdată. Mai mult decât atât, participanții vor învăța despre procesul de producere a vinului și vor înțelege complexitatea produsului. Astfel, pe parcursul acestor cinci zile, invitații vor învăța să sesizeze importanța respectării procesului corect de producere a vinului, chiar și în condiții de casă.
Participanții din cadrul „Redescoperă Vinul Moldovei. O Legendă Vie” sunt bloggerii Nicolae Apostu, Dumitru Brânzan, Tatiana Savva, Ina Moroșanu, Ronin Terente, Svetlana Matvievici, Lia Ciutac, Elena Braga, Gabriela Onofriciuc, Andrei Baștannik și jurnalistele Ana Sârbu și Ana Gherciu.
Acțiunea este susținută financiar de proiectul USAID CEED II, Oficiul National al Viei și Vinului (Wine of Moldova), precum și de vinăriile gazdă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!