Internațional

127 de arestați, Cosa Nostra a fost decapitată de FBI!

Arestările au fost operate joi dimineaţă în oraşul New York, la New Jersey, Rhode Island, alte regiuni din nord-estul Statelor Unite, iar un suspect a fost arestat în Italia.

Anunţul a fost făcut de ministrul Justiţiei, Eric Holder la o conferinţă de presă în Brooklyn. El a spus că taxele neoficiale percepute de mafie afectează porturile şi afacerile mici şi dăunează economiei. Holder a spus că cei arestaţi şi puşi sub acuzare fac parte din numeroase familii ale Cosa Nostra, inclusiv din toate cele cinci familii cu baza operaţiunilor la New York – Bonanno, Colombo, Gambino, Genovese şi Lucchese. „Am pus sub acuzare asociaţii familiilor mafiote, cât şi boşi ai mafiei”, a spus ministrul Justiţiei.

Arestările operate de peste 800 de agenţi federali şi poliţişti au fost efectuate pe baza informaţiilor obţinute de la informatori din interior, înregistrări ale convorbirilor dintre capii mafiei făcute timp de ani de zile. „Este una dintre cele mai mari operaţiuni de o zi împotriva mafiei în întreaga istorie a FBI-ului, atât după numărul celor arestaţi şi puşi sub acuzare, cât şi după amploarea activităţilor criminale de care sunt bănuiţi”, a spus ministrul Holder.

Suspecţii sunt acuzaţi între altele de omor, incendiere, extorcare, jocuri de noroc, racket. Mafioţii sunt bănuiţi atât că s-ar fi omorât între ei în luptele dintre familiile rivale, cât şi de uciderea altor oameni în timpul unor jafuri. Un dublu omor ar fi avut loc într-un restaurant din cauză că cineva a vărsat pe jos băutura unui gangster.

Oricât de impresionantă n-ar părea operaţiunea de ieri şi acuzaţiile aduse celor arestaţi, mafia nu mai este de mult în Statele Unite ceea ce fusese cândva. Veniturile clanurilor mafiote au scăzut dramatic în ultimul deceniu ca rezultat al mărturiilor depuse de foşti membri, care au decis să rupă tăcerea şi să colaboreze cu autorităţile.

Fostul membru al mafiei, Salvatore Vitale a fost condamnat la închisoare în octombrie trecut – o pedeapsă blândă datorită faptului că a ajutat procurorii să-i dezmembreze propriul clan criminal. Arestat în 2003, Vitale a oferit informaţii despre cel puţin 11 omoruri, fapt care a ajutat la neutralizarea familiei Bonano, odinioară un clan proeminent din regiunea New York.

De asemenea, John „Sonny” Franzese, membru în vârstă de 93 de ani al familiei Colombo, a fost condamnat la opt ani de închisoare, vinerea trecută, în Brooklyn, pentru perceperea taxelor de protecţie de la cluburile de noapte şi de la o pizzerie din New York. 

Sursa: Europaliberă

Puteţi urmări ştirile Timpul.md şi pe Google News!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.