Cultură

13 biserici din Republica Moldova au trecut la Mitropolia Basarabiei

Încă 13 biserici din diferite raioane vor trece de la Mitropolia Moldovei la Mitropolia Basarabiei. Săptămâna viitoare, parohii acestora urmează să primească actele de reînregistrare de la Agenția Servicii Publice și vor adera oficial la cei peste 60 de preoți care au trecut de la Mitropolia Basarabiei, de la începutul războiului purtat de Federația Rusă în Ucraina.

Potrivit preotului Andrei Oistric, paroh al bisericii „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” din satul Malcoci, raionul Ialoveni, prin trecerea la Mitropolia Basarabiei biserica este reînregistrată, însă nu va schimba, practic, nimic în funcționarea sa și toate sărbătorile vor fi marcate pe stil vechi. „La noi, în satul Malcoci, s-a făcut o adunare cu enoriașii și s-a întocmit un proces verbal. L-am depus la Mitropolia Basarabiei, la Ministerul Justiției și la Agenția Servicii Publice. Agenția ne-a dat un nou cod fiscal, dreptul de a avea ștampilă, deci toate drepturile juridice”, spune el.

Preotul Andrei Oistric spune că după începutul invaziei rusești în Ucraina, mai mulți enoriași și-au arătat dezacordul cu susținerea războiului, dorind trecerea la Mitropolia Basarabiei. „Mi-am arătat această dorință la sfârșitul lui februarie-începutul lui martie, iar în august parohia satului Malcoci a trecut oficial de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei”, povestește parohul de la Malcoci. „Vrem ori nu vrem, rădăcinile noastre sunt latine, noi nu avem rădăcini slave. Biserica Rusă ne-a fost ca o mamă, dar ca o mamă vitregă, totuși. Ar fi fost frumos să spună acum: «Întoarceți-vă la mama naturală, vă permitem». Vrem să rămânem în relații de prietenie cu Biserica Rusă, cum a fost în decursul veacurilor”, adaugă el.

Reprezentatul Mitropoliei Basarabiei, parohul Ion Marian, a declarat că alte în jur de 50 de biserici s-au adresat, dorind să facă trecerea de la Mitropolia Moldovei în perioada următoare. „Anumite parohii sunt acum în proces de trecere, la etapa de documentație”, a spus el, fără a da careva nume.

Pe 25 octombrie, a avut loc sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova, în cadrul căruia au fost caterisiți șase preoți, care și-au exprimat dorința de a se alătura Mitropoliei Basarabiei. Cu câteva zile mai devreme, s-a aflat despre scrisoarea adresată Patriarhului rus Kiril de către Mitropolitul Vladimir, în care acesta scria că „apartenența Bisericii Ortodoxe din Moldova la Patriarhia Moscovei, care susține războiul Rusiei în Ucraina, are drept consecință reducerea popularității și a încrederii în biserică și este echivalentă cu dispariția acesteia de pe scena religioasă și socială a Moldovei”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

    1. Și dacă ar rămâne doar cu 3 biserici în toată Basarabia, înalt preabolșevicul trădător Vladimir, tot mitropolit ar vrea sa se numească. Îl vor sponsoriza slavo-tătarii de la Moscova. Nu vă îmbătați cu apă rece, că nu dispare cangrena rusească așa repede din Basarabia.

  1. cu regret BORo=BORus … BORo pana azi nu a condamnat oficial agresiunea militara a rusiei in Ucraina . Dar ca simbolism ca protest impotriva rusiaei putiniste e un lucru pozitiv de moment ….

  2. Nu ar trebui legata trecerea bisericilor la Mitropolia Basarabiei de invazia Rusiei din Ucraina, nici de ce a zis sau zice Kirel, aceasta trecere ar trebui sa se ceara din suflet, nu ca urmare a diverse constrangeri. Daca poporul vrea, si biserica ar trebui sa il urmeze. Dar poporul vrea ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *