Istorie

14 ianuarie: Nașterea Ecaterinei Teodoroiu, EROINA de la Jiu. Documentarul „Cătălina Teodoroiu – Eroina Poporului Român”

Ecaterina Teodoroiu, născută Cătălina Toderiu, a văzut lumina zilei în Vădeni, pe atunci sat, actual cartier al Târgu-Jiului, la 14 ianuarie 1894.

Data nașterii este prezentată, în funcție de sursă, pe 14 sau 16 ianuarie. În realitate, însă, eroina s-a născut pe 14 ianuarie, dovada fiind Certificatul său de Naștere, aflat în posesia Arhivelor Naționale, filiala Gorj.

Imediat ce România a intrat în Primul Război Mondial, Ecaterina s-a înrolat ca soră medicală, iar după moartea fratelui ei, Nicolae, căzut în luptă, decide că trebuie să-i ia locul pe front.

De-a lungul luptelor, Ecaterina a dovedit curaj, fiind ridicată la gradul de sublocotenent, primind comanda unui pluton de infanterie.

Cătălina va muri în timpul bătăliei de la Varnița și Muncelui, la 22 august 1917. Ofensiva Armatei Germano-Austro-Ungar a fost oprită și cu prețul vieții ei. Ultimele ei cuvinte au fost: „Înainte băieți, sunteți cu mine!”.

A fost înmormântată în satul Poieni, comuna Fitionești, județul Vrancea. Mai târziu, trupul neînsuflețit al eroinei a fost mutat în centrul Municipiului Târgu Jiu, unde se află și acum.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *