IstorieSocial

164 de ani de la Unirea Principatelor Române: Depuneri de flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, la Chișinău

Ambasadorul României în Republica Moldova Cristian-Leon Țurcanu, împreună cu Președintele Parlamentului, Igor Grosu și Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din Guvernul României Adrian Dupu, au depus flori la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Chișinău, cu prilejul aniversării a 164-a de la Unirea Principatelor Române.

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost o personalitate istorică marcantă, care a avut o contribuție importantă la constituirea statului român modern. Pe 24 ianuarie 1859, el a fost ales domn al principatelor române, realizând astfel Mica Unire.

Unirea Principatelor (Mica Unire) a avut loc la 24 ianuarie 1859, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate – la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

Realizată sub semnul ideilor Revoluției pașoptiste, Unirea Moldovei și a Țării Românești a reprezentat un obiectiv comun îndeplinit al elitei de pe ambele maluri ale Milcovului. Debutul anului 1859 avea să aducă împlinirea idealului românilor de la sud și est de Carpați.

În 2016, data de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române – a fost declarată zi nelucrătoare în România.

Ambasada României la Chișinău
Sursa: Ambasada României la Chișinău

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *