18 limbi și-au dezvăluit secretele la Festivalul Limbilor din Chișinău
Evenimentul care a durat aproape o jumătate de zi, a decurs în trei etape. Prima etapă a fost ceremonia de deschidere unde mai mulți reprezentanți ai ambasadelor în Republica Moldova au vorbit în fața spectatorilor. De exemplu, ambasadorul Republicii Turce în RM, Mehmet Selim Kartal, a recitat o poezie în turcă. El a ținut să menționeze: „Cu cât un om cunoaște mai multe limbi, cu atât este mai bogat, mai dezvoltat intelectual. În limba turcă este un proverb potrivit cuvintelor de mai sus „animalele se recunosc după miros, iar oamenii după limba vorbită”.
În a doua etapă a evenimentului s-au desfășurat lecții la care vizitatorii au reușit să învețe cuvinte noi în 18 limbi. Am mers la lecția de olandeză. Sala era neîncăpătoare. Un profesor ce le vorbea în rusă despre evoluția limbii olandeze pe parcursul istoriei. În altă sală, se auzea „niecht, niecht”-lecția de germană. O tânără zâmbitoare, într-un tricou de fotbal, povestește în engleză despre fotbalul german. Prezent la oră, Maxim Luță ne-a mărturisit că a venit să afle totul despre această limbă: „Eu învăț germana și la universitate. Mă interesează. Chiar astăzi am discutat despre mai multe feluri de salutare, despre noțiuni din fotbal. Iar profesoara e veselă și insuflă bună dispoziție”.
La ora de limbă română au fost doar 12 „elevi” și profesorul Ovidiu Iancu din România. „Probabil că limba română este cunoscută mai bine, iar o altă opțiune li s-a părut mai exotică”, încearcă să explice profesorul. El a vorbit despre istoria limbii române, despre zicalele utilizate în popor cum ar fi: „a nimerit orbul la Brăila”; „la paștele calului”; „a face cuiva capul calendar” ș.a. Tot el susține că „festivalul acesta este un pas înainte , căci toleranța este o problemă nu numai a moldovenilor, ci a părții acestea de Europă din cauza istoriei”.
Vizitatorii au putut învăța câteva cuvinte și în japoneză, hindi, ebraică, romani, idiș, siriană. Am ales să merg la hindi. „Profesoara este deschisă și ne-a răspuns la orice întrebare de-a noastră, chiar și a cântat când am rugat-o. Mi-a plăcut mult lecția de hindi pentru că am vorbit despre India, mâncarea lor tradițională, despre haine, despre castele din societatea lor. Aș fi vrut să dureze mai mult lecția”, a mărturisit Timofei, un participant la curs.
După dialogul intercultural, vizitatorii au avut parte de un concert simfonic și apoi o petrecere. Scopul evenimentului, susține Ecaterina Postolati, unul dintre organizatori, este promovarea minorităților etnice, a limbilor acestora, dar și ideea de toleranță: „Noi, clubul toleranței Kedem și Centrul de Educație Nonformală „Diversitate”, credem că apropierea interculturală naște toleranța față de oameni. Suntem diferiți, dar, în același timp, suntem cetățeni ai Republicii Moldova și trebuie să fim mai deschiși, mai buni unul față de altul”.
Festivalul Limbilor este la a noua ediție și a avut loc în cadrul Săptămânii împotriva Rasismului.
Georgeta Carasiucenco, stagiară
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!