Eveniment

2150 de burse româneşti pentru tinerii moldoveni

 Leonid Bujor a comunicat că principala temă de discuţie la întâlnirea de la Bucureşti a fost Protocolul de colaborare între ambele ministre pentru anul de învăţământ 2010-2011. „Noi am adus la cunoştinţa părţii române propunerile noastre pentru acest Protocol, iar partea română a prezentat varianta sa. După un schimb de opinii, am ajuns la concluzia comună privind numărul de elevi şi studenţi care vor fi încadraţi în instituţiile de învăţământ din România”, a spus ministrul. 

Astfel, în anul de studii 2010-2011 România oferă 950 de locuri de studii în instituţiile preuniversitare de învăţământ şi 1100 de locuri în instituţiile universitare, ciclu1 unu. Totodată, în instituţiile universitare, ciclul 2, vor fi oferite 50 de locuri la masterat, 25 de locuri la rezidenţiat, 25 de locuri la doctorat. 

Ministrul Educaţiei spune că România mai este dispusă să ofere 300 luni-burse pentru stagiile de perfecţionare ale cadrelor didactice din R. Moldova şi 200 luni-mobilităţi (practica studenţească), precum şi locuri gratuite în taberele de odihnă pentru 2000 de elevi şi studenţi moldoveni în perioada vacanţelor. 

Potrivit lui Leonid Bujor, partea română a pus în discuţie problema cu privire la dezvoltarea extensiunilor universitare în R. Moldova, ceea ce înseamnă deschiderea în Moldova a filialelor instituţiilor de învăţământ superior din România. Această propunere urmează a fi discutată la nivelul autorităţilor centrale moldoveneşti, după care va fi luată decizia, a precizat ministrul. 

Un alt subiect sensibil discutat de şefii educaţiei de la Chişinău şi Bucureşti ţine de recunoaşterea reciprocă a diplomelor. Miniştrii au decis să desemneze câte un grup de experţi din fiecare parte care să formuleze către data de 15 aprilie cu propuneri pentru soluţionarea acestei probleme. 

De asemenea, în cadrul vizitei la Bucureşti, a fost efectuat un schimb de opinii şi informaţii cu persoane responsabile din diverse structuri din domeniul educaţiei ale statului român, inclusiv privind Legea învăţământului, care se elaborează şi în România. 

Delegaţia din Moldova a primit asigurări că domeniul educaţiei va fi sprijinit pe plan internaţional, inclusiv prin implicarea R. Moldova în proiecte ale Uniunii Europene. 

Întâlnirea între miniştrii educaţiei din R. Moldova şi România s-a produs după o pauză de mai mult de cinci ani. 

 
Sursa: Info-Prim Neo

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *