Ultima oră

28 iunie poate deveni un nou reper pentru democraţia moldovenească

Va fi sau nu condamnat comunismul în R. Moldova?
28 iunie poate deveni un nou reper pentru democraţia moldovenească

Luni, 28 iunie, se împlinesc 70 de ani de la intrarea trupelor sovietice în Basarabia, ca urmare a semnării, la 23 august 1939, a Pactului Ribbentrop-Molotov şi a protocolului adiţional secret. În istoriografia românească această dată se mai numeşte şi Raptul Basarabiei. În premieră, 28 iunie va fi comemorat la nivel oficial la Chişinău. Mai mult, ca un act de reparare istorică, parlamentul, începând cu ora 10.00, se va întruni în şedinţă extraordinară pentru a audia raportul Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului totalitar comunist.

Amintim că la 14 ianuarie preşedintele interimar Mihai Ghimpu a creat, printr-un decret prezidenţial, Comisia pentru studierea regimului totalitar comunist. La 31 mai aceasta a prezentat preşedintelui interimar propunerile sale, precum şi studiul şi raportul său analitic, în total o mie de pagini. Istoricii au propus parlamentului să condamne regimul comunist totalitar „pentru că a comis crime împotriva umanităţii şi acte de genocid”. De asemenea, au cerut interzicerea, prin lege, a utilizării simbolicii comuniste în spaţiile publice, precum şi interzicerea utilizării cuvântului „comunist” şi a derivatelor lui în denumirile de partide, organizaţii de stat şi private. În total, istoricii au făcut 15 propuneri.

Potrivit unui proiect de hotărâre de parlament, majoritatea lor au fost acceptate, cu excepţia interzicerii utilizării cuvântului „comunist” şi a derivatelor lui în denumirile de partide. Astfel, se propune ca parlamentul să condamne regimul comunist totalitar, să se interzică utilizarea simbolurilor regimului comunist, să se elaboreze şi să se adopte legea lustraţiei, precum şi o nouă lege cu privire la repunerea deplină în drepturi a victimelor regimului comunist, să fie instituită o comisie care să evalueze daunele materiale pricinuite de acel regim, să fie reorganizată, în termen de trei luni, arhiva fostului partid comunist în Arhiva regimului totalitar comunist, care să preia fondurile din depozitele speciale de stat de la MAI, SIS, MAEIE şi Procuratura Generală. Totodată, guvernul urmează să asigure deschiderea în fiecare sat a muzeelor comunismului, să elaboreze editarea unui manual de istorie a regimului totalitar pentru licee şi să asigure finanţarea turnării unui film documentar.

„Comisia nu pretinde să formuleze adevărul absolut, dar acesta este adevărul rezultat din studiul documentelor de arhivă. Este greu să rezumi în câteva cuvinte toate ororile acestui regim. Este un început bun de distanţare de această perioadă sângeroasă”, spunea, la prezentarea raportului, Gheorghe Cojocaru, preşedintele Comisiei.

Neînţelegerile din ultima vreme dintre liderii Alianţei de guvernământ, dar şi punctele de vedere diferite asupra regimului comunist totalitar fac ca şedinţa de luni să se anunţe ca cel mai serios examen pe care îl are de susţinut clasa politică moldovenească, după adoptarea Declaraţiei de Independenţă.

Opinia oamenilor politici

28 iunie 1940: eliberare sau ocupare?

Mihai Ghimpu, preşedintele interimar al R. Moldova, liderul PL
Pentru a pune punct odată şi pentru totdeauna şi pentru a nu admite în continuare speculaţii despre ce s-a întâmplat pe data de 28 iunie 1940 am hotărât să emit un decret. Noi trebuie să cunoaştem adevărul: la 28 iunie 1940 s-a adus cu baioneta şi cu tancul comunismul, cel care ne-a adus unde suntem astăzi. Întrucât suntem un stat democratic, ce tinde spre integrare europeană, trebuie să promovăm doar adevărul. Dacă mai ascundem acest adevăr avem toate şansele ca ceea ce a fost în 1940 să se mai repete.

Vlad Filat, prim-ministrul R. Moldova, liderul PLDM
Este evident că a fost ocupare. Nu trebuie să ofer argumentări de tot felul. Teritoriul actual al R. Moldova a fost ocupat clar de sovietici.

Mircea Snegur, primul preşedinte al R. Moldova
A fost ocupare. Acum 20 de ani, chiar în ziua adoptării Declaraţiei de Suveranitate, noi am condamnat Pactul Ribbentrop-Molotov, în consecinţa căruia Moldova sau Basarabia a fost ocupată de trupele sovietice.

Serafim Urecheanu, prim-vicepreşedintele parlamentului, liderul AMN
Începând de la 1812, teritoriul actual al Moldovei a fost anexat ilegal de imperiul rus. Chiar dacă în acest an de 28 iunie vom audia raportul Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar nu vom putea repara pierderile de vieţi omeneşti. Dar o apreciere a celor întâmplate este foarte importantă. Fără îndoială că regimul comunist totalitar trebuie condamnat.

Ion Hadârcă, preşedintele fracţiunii PL din parlament
Raptul din vara lui 1940 este rana care ne marchează şi astăzi, fiind într-un fel suspendaţi între Est şi Vest. Abia acum Alianţa încearcă, prin cursul ei spre Vest, să repare nedreptăţile istoriei şi în sfârşit să revenim în albia firească a civilizaţiei europene.

Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al PD
Este o dată dramatică pentru R. Moldova, poate nu atât 28 iunie 1940, cât ceea ce a urmat. Nu ştiu ce fel de raport va audia parlamentul, că nu l-am văzut. Mie mi se pare că miroase a campanie electorală. Merită să examinăm trecut comunist foarte serios, să venim cu concluzii clare, cu recomandări care să împace ţară, s-o unească, dar nu ca cineva să câştige cu un procent mai mult ca ceilalţi.

Victor Stepaniuc, deputat, „Moldova Unită”, fost membru al PCRM
În teza mea de doctor am studiat această problemă. Pentru noi este pozitiv 28 iunie, din cauza că, de bine de rău, acest copil care se numeşte R. Moldova, n-are importanţă în ce condiţii s-a născut, dar s-a întâmplat în 1940. Acest stat moldovenesc, pe care îl avem astăzi şi cu care ne mândrim, a fost restabilit în condiţii de suveranitate limitată, în condiţii de anumite represiuni şi oprimare, dar totuşi a fost restabilit în 1940. Vreau să vă aduc aminte că sovieticii în luna iulie 1940, în toate localităţile, au făcut aşa-numitele adunări săteşti, întrebând oamenii dacă ar fi de acord să fie făcută o republică moldovenească. Majoritatea au susţinut această idee. Desigur că era o anumită teamă. 28 iunie 1940 nu poate fi considerată strict eliberare atâta timp cât noi această eliberare practic nu prea am solicitat-o.

P.S. Secretarul general al PCRM, Iurie Muntean, a respins toate apelurile noastre.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *