Ultima oră

40 de ani de la dispariţia lui Bruce Lee, omul care a construit punţi de legătură între Est şi Vest

Turişti, fani ai filmului din Hong Kong sau ai luptelor trec prin faţa statuii de bronz amplasate pe ‘Bulevardul starurilor’. Monumentul a fost ridicat ‘în memoria lui Bruce Lee şi a visurilor pe care le aveam, copii fiind, pentru o lume eliberată de forţele malefice de apărătorii dreptăţii’, scrie pe un site al fanilor.

Născut la San Francisco, actorul sino-american a murit în 1973, la 32 de ani, din cauza unui edem cerebral. Interpret al unor filme celebre, Bruce Lee şi-a descoperit calea la…toaleta şcolii. ‘În 1958, Bruce Lee era elev la liceul St Francis Xavier’s’, spune Wong Yiu-keung, preşedinte al Bruce Lee Club. ‘Într-o zi, un preot l-a găsit luptându-se la toaletă. Însă şi preotul era amator de box, aşa încât nu l-a pedepsit, ci l-a invitat să ia lecţii de box’, adaugă el.

Nu după multă vreme, Bruce Lee câştiga primele competiţii şi deschidea prima sa şcoală de arte marţiale din Statele Unite. Ceea ce a urmat ţine de legendă…

Manifestările prevăzute pentru comemorarea a 40 e ani de la moarte cuprind un ‘traseu Bruce Lee’, care îi poartă pe amatori pe urmele maestrului din Hong Kong: casele în care a locuit, şcoala sau o mănăstire care apare în ‘Furia dragonului’. Fiica lui, Shannon Lee, a inaugurat sâmbătă o importantă expoziţie la Hong Kong Heritage Muzeum, cu 600 de obiecte care i-au aparţinut tatălui ei – cărţi, carnete, haine – şi proiecţii de filme.

‘Eu îl ştiu altfel. Prin oamenii care l-au cunoscut, prieteni, familie, dar şi prin propriile lui cuvinte fiindcă scria mult’, adnotând toate cărţile pe care le citea, arată ea.

Bruce Lee, campion la Kung Fu şi creator al Jeet Kune Do, tehnică marţială cu mâinile goale, are numeroşi adepţi, printre care Jackie Chan. ‘A ajuns celebru datorită Kung Fu. Este ca şi dansul şi muzica, este un limbaj care îşi este suficient lui însuşi’, afirmă biograful său, Roger Lo. Filmele lui sunt ‘asemeni filmelor mute ale lui Charlie Chaplin, universale’, adaugă el.

Chiar înainte de celebra vizită a lui Richard Nixon la Mao, în 1972, ‘el apărea la televiziunea americană şi în sălile de cinematograf chineze’, aminteşte Roger Lo.

Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *