Economie

4,2 milioane de USD vor fi investiți pentru crearea locurilor noi de muncă

4,2 milioane de dolari vor fi investiți în crearea de noi locuri de muncă, în special pentru categoriile defavorizate de cetățeni. Astfel, cu suportul Organizației Internaționale a Muncii și Secretariatului de Stat Elvețian pentru Afaceri Economice, în Republica Moldova va fi implementat, în următorii ani, un proiect de promovare a ocupării forței de muncă. Acesta va contribui la realizarea mai rapidă a Programului național privind ocuparea forței de muncă 2022- 2026, spun reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Proiectul „Ocuparea forței de muncă incluzivă și productivă în Moldova” își propune să creeze mai multe locuri de muncă decente pentru a ajuta femeile inactive, tinerii, locuitorii comunităților rurale și alte grupuri vulnerabile să se angajeze. Aceștia vor avea acces la Programe de dezvoltare a competențelor, potrivit secretarului de stat de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Corina Ajder. „Proiectul ne va ajuta să formulăm și să implementăm programe și servicii de ocupare, să introducem inițiative inovative de ocupare, care sunt foarte mult necesare și implementarea unui sistem de anticipare a competențelor avansate și să protejăm mai bine angajații care sunt expuși unui risc mai mare. Noi suntem încrezători că această cooperare va crea valori de durată pentru Republica Moldova”, a punctat Corina Ajder, scrie Radiomoldova.

În cadrul proiectului, vor fi sprijinite parteneriatele locale care să asigure crearea locurilor de muncă la nivel local, precum și măsurile implementate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă pentru o bună gestionare a pieței muncii. De asemenea, va fi elaborată Strategia de învățare pe tot parcursul vieții.

Potrivit secretarului de stat, Corina Ajder, Proiectul va contribui implementarea mai rapidă a Programului național privind ocuparea forței de muncă 2022- 2026, care prevede sporirea participării femeilor pe piața muncii, reducerea angajărilor informale și cooptarea mai bună a angajatorilor.

Datele Organizației Internaționale a Muncii, arată că doar 36% din femeile din Republica Moldova și 18% din tineri sunt încadrați în câmpul muncii, de două ori mai puțin decât în UE. Numărul mic al femeilor angajate se explică prin responsabilitățile de familie ale tinerelor, migrația de proporții, calitatea scăzută a locurilor de muncă, investițiile insuficiente în dezvoltarea programelor de angajare, lipsa competențelor angajaților.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *