Actualitate

65% din totalul exporturilor sunt declarate electronic

Odată cu lansarea declarării electronice, au fost create 25 posturi vamale virtuale/electronice care asigură procesarea declarațiilor vamale, depuse de agenții economici din toate regiunile țării, anunță Serviciul Vamal al RM într-un comunicat de presă.

Astfel, numărul agenților economici care au trecut la vămuire electronică este în continuă creștere. Dacă, în 2014,  erau înregistrate doar zeci de declaraţii electronice la export, astăzi numărul acestora a crescut, pînă la 65% din totalul exporturilor, și această tendință este în continuă ascensiune.

În cadrul posturilor electronice toate actele vamale sînt perfectate prin intermediul sistemului automatizat, exclusiv în format electronic, iar mărfurile pot fi transportate direct la frontieră, în cazul exportului sau la depozitul agentului economic, în cazul importului, fără a fi necesară prezentarea acestora la postul vamal intern.

De menţionat, că vămuirea electronică, prin definiţie, elimină contactul direct între agentul economic şi colaboratorul vamal în momentul depunerii declaraţiei vamale şi examinării ei. Astfel, se minimizează riscurile de corupţie, iar întreagă procedura devine absolut transparentă şi supravegheată în regim on-line.

Detalii vis-a-vis de procedura de declarare electronică pot fi accesate în rubrica Ecustoms.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *