Ultima oră

A fost definitivată concepţia de reformă a Procuraturii. Corman: Vrem o procuratură europeană

Parlamentarii promit că acestea vor fi votate pe parcursul actualei sesiuni, notează IPN.

Miercuri, 2 aprilie, a avut loc ultima şedinţă (cea de-a zecea) a grupului de lucru la care a participat şi şeful Legislativului Igor Corman. „A fost o perioadă foarte productivă şi aş vrea chiar să remarc că eficienţa şi calitatea se datorează şi oamenilor care au participat în grupul de lucru atât iniţial sub egida Procuraturii Generale şi Ministerului Justiţiei, cât şi a celor care au fost atraşi ulterior în lucru, inclusiv deputaţilor”, a declarat preşedintele grupului de lucru.

Totodată, vicepreşedintele Parlamentului a remarcat că activitatea nu se opreşte aici. „Suntem gata să iniţiem unproiect de hotărâre pentru aprobarea concepţiei şi în baza concepţiei să vină şi etapa a doua – noua lege a procuraturii, modificarea Constituţiei şi a unor legi adiacente”, a precizat Candu.

Igor Corman a îndemnat deputaţii să înregistreze cât mai repede iniţiativele pentru ca acestea să treacă toate procedurile parlamentare până la sfârşitul actualei sesiuni. „Sper ca imediat acest proiect de hotărâre să fie înregistrat şi ar fi de dorit chiar săptămâna viitoare să-l putem dezbate în şedinţa în plen”.

Corman a precizat că, ulterior, proiectele de legi care vor fi elaborate în baza concepţiei trebuie să fie avizate şi de Comisia de la Veneţia. „Eu sper foarte mult că la ceea ce s-a ajuns în acest concept să reprezinte într-adevăr interesul de bază care este să transformăm procuratura în una europeană”, a declarat Corman.

Concepţia prevede mai multe modificări în funcţionarea procuraturii care ar asigura o mai mare transparenţă, activitate mai eficientă a procurorilor, majorarea salariilor şi o mai mare independenţă politică. De asemenea, potrivit concepţiei, ar urma să fie modificată şi procedura de numire a procurorului general, lucru pentru care este necesară modificarea Constituţiei. Astfel, procurorul general urmează a fi numit de şeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor şi nu de Parlament, la propunerea şefului legislativului, cum este în prezent. Procurorul general va putea fi numit pe un singur termen de 7 ani. 

Sursa: IPN


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *