Economie

A venit timpul ca FERMIERII să-şi spună cuvântul

Fermierii moldoveni vor scoate tehnica agricolă la marginea drumului şi vor claxona ore în şir, pentru a atrage atenţia Guvernului şi Parlamentului asupra situaţiei în care au ajuns agricultorii, reprezentanţi ai singurei ramuri care mai funcţionează în R. Moldova.

Decizia a fost luată ieri, în cadrul unei întruniri a membrilor consiliilor mai multor organizaţii nonguvernamentale din domeniul agriculturii.

Potrivit lui Alexandru Slusari, preşedintele Uniunii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, majorarea de către Ministerul Finanţelor a taxei pe valoarea adăugată, mai cu seamă acum, când întreaga republică a fost cuprinsă de secetă, va conduce la decapitalizarea ramurii şi la creşterea corupţiei, iar Bugetul de stat va sărăci cu sute de milioane de lei. „Deşi mai mulţi deputaţi ne-au susţinut, în Parlament, ei totuşi au votat pentru noua politică fiscală, care îi va pune pe producătorii agricoli în imposibilitatea de a achita impozitele respective. Noi deja am parcurs toate etapele de negocieri, inclusiv cu membrii Comisiei parlamentare pentru buget şi finanţe, astfel încât nu ne-a rămas decât o singură soluţie – de a protesta împotriva politicii instituţiilor de stat care discriminează agricultorii”, ne-a declarat el.

„A venit timpul ca fermierii să-şi spună cuvântul. Să nu uităm că în agricultură munceşte majoritatea populaţiei care încă n-a reuşit să plece peste hotare. Ei nu sunt obligaţi să crediteze Bugetul de stat cu o taxă exagerată. În plus, din 2012 producătorii agricoli mai plătesc impozite pe venit în valoare de12 la sută”, a constatat Valeriu Cosarciuc, preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova.

„Fermierii trebuie să se trezească”, a opinat, la rândul său, directorul executiv al Federaţiei Naţionale a Fermierilor, Vasile Mârzenco. „În sate e o sărăcie lucie. Ne-a ajuns cuţitul la os. Cât oare pot să-şi mai bată joc guvernanţii de noi?”, a mai spus el.

Propunerea de a organiza manifestaţii de protest a fost susţinută cu o majoritate absolută de voturi. „Dacă guvernanţii nu vor da înapoi, riscăm să rămânem fără populaţie la sate şi se va mări numărul celor care pleacă peste hotare”, a fost de părere omul de afaceri Victor Avram.

În acelaşi timp, Valeriu Cosarciuc a propus ca agricultorii să ceară convocarea şedinţei extraordinare a Parlamentului, pentru a modifica noua politică fiscală. Pe marginea subiectului discutat s-au mai pronunţat fermierii şi producătorii agricoli Alexei Ivanov, Nicolae Moraru, Ion Stânca, Victor Neguţă, preşedinta Federaţiei „Agroinform”, Aurelia Bondari, preşedinta Asociaţiei exportatorilor de produse agroalimentare „Agrocer”, Aliona Mandatii ş.a.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *