Acord istoric. Israel, Emiratele Arabe Unite şi Bahrein au semnat la Casa Albă normalizarea relaţiilor
Israel, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Bahrein au semnat marţi acorduri de normalizare a relaţiilor, în cadrul unei ceremonii care a avut loc pe peluza Casei Albe, în prezenţa preşedintelui american Donald Trump, relatează AFP, Reuters şi dpa, preluate de Agerpres. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost la un pas să nu poată semna documentele, din cauza legilor țării sale, care îl obligă să fie însoțit de ministrul de Externe, însă situația a fost rezolvată.
Premierul israelian a semnat la Casa Albă acorduri bilaterale cu ministrul de Externe al EAU, şeicul Abdallah bin Zayed Al-Nahyan, şi cel al Bahrein, Abdel Latif al-Zayani.
Cei trei responsabili şi preşedintele american Donald Trump au semnat, de asemenea, o declaraţie comună.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că acordurile de normalizare cu Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Bahrein "pot pune capăt o dată pentru totdeauna conflictului arabo-israelian".
"Multă vreme după ce pandemia va fi trecut, pacea pe care o facem astăzi va rezista", a spus Netanyahu la ceremonia de semnare care se desfăşoară în exteriorul Casei Albe.
"Timp de decenii statul evreu s-a rugat pentru pace", a mai spus premierul israelian. "Această zi este un punct de cotitură al istoriei. Vesteşte o nouă eră de pace", a adăugat el.
Donald Trump a declarat marţi că "cinci sau şase" noi ţări arabe se pregătesc să încheie acorduri de normalizare a relaţiilor lor cu Israel după Emiratele Arabe Unite şi Bahrein.
Suntem într-un stadiu foarte avansat cu cinci ţări, cinci ţări suplimentare", a declarat preşedintele SUA în Biroul oval, în compania premierului israelian Benjamin Netanyahu.
"Avem cel puţin cinci sau şase ţări care ni se vor alătura foarte curând, discutăm deja cu ele", a dat el asigurări fără a numi aceste state.
"Cred că Israelul nu mai este izolat", a adăugat preşedintele american.
Trump a afirmat că semnarea acordurilor de normalizare între Israel şi EAU, respectiv Bahrein, vor fi "răsăritul unui nou Orient Mijlociu" şi le va permite unor oameni de credinţe diferite să trăiască împreună.
"Ne aflăm aici în această după-amiază pentru a schimba cursul istoriei", a mai spus Trump.
Netanyahu și-a „uitat” ministrul de Externe acasă
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a aflat în ultimul moment, marţi, la Washington, că nu era autorizat să semneze acordurile de normalizare a relaţiilor cu Emiratele Arabe Unite şi Bahrein, potrivit site-ului israelian N12, citat de dpa.
Netanyahu a plecat în SUA pentru a semna marţi cele două acorduri fără ministrul său de Externe Gabi Ashkenazi.
Ajuns la Washington, premierul a aflat de la procurorul general că legea israeliană îi cere să dispună de procură de la Ashkenazi sau aprobare din partea guvernului.
La cererea sa, ministrul de Externe i-a acordat această competenţă. Dar acordurile semnate de Netanyahu nu vor intra în vigoare decât după ce vor fi aprobate de guvern şi parlament, conform legislaţiei israeliene.
Trump spune că și palestinienii vor fi parte a unui acord
Un membru al comitetului executiv al Organizaţiei pentru eliberarea Palestininei (OEP), Ahmed Majdalani, a declarat în acest weekend pentru AFP: "Potrivit estimărilor noastre, patru sau cinci ţări arabe ar putea fi gata, după Bahrein şi Emiratele Arabe Unite, să meargă înainte şi să instaureze o pace imaginară".
Majdalani nu a furnizat amănunte privind numele acestor ţări, dar surse palestiniene au făcut referire la Oman, Sudan, Mauritania şi Maroc.
Donald Trump nu a exclus, de altfel, posibilitatea ca un acord să-i includă şi pe palestinieni.
"Palestinienii vor deveni cu siguranţă membru, nu spun asta ca să bravez, vă asigur că palestinienii vor fi parte (dintr-un acord – n.r.) la momentul oportun", a adăugat el.
Stabilirea unor relaţii diplomatice depline între Israel şi EAU şi Bahrein marchează primul astfel de acord major între ţările arabe şi statul israelian într-un sfert de secol.
Cele două naţiuni arabe din Golf sunt primele din regiunea lor care vor semna un acord cu Israelul, alăturându-se Egiptului şi Iordaniei, state ale Ligii Arabe, privind normalizarea relaţiilor, într-o acţiune aclamată de preşedintele american Donald Trump drept o victorie a administraţiei sale.