Carte

ACTIVITĂŢI DE ÎNVĂŢARE ÎN FAMILIE – Sugestii teoretice şi practice

Într-o lume a prezentului, marcată de momente neprevăzute, care au impus măsuri de limitare a răspândirii infecției cu noul coronavirus (SARS Cov-2), este absolut necesar să rămânem în siguranță, să fim solidari, să manifestăm un comportament responsabil și să comunicăm cu copiii noștri, construindu-le emoții pozitive.

În această perioadă, care presupune "distanțare socială", prin petrecerea majorității timpului cu copiii noștri, avem posibilitatea să le înțelegem mai bine nevoile și comportamentele.

Așadar, în acest nou context, pot exista oportunități de dezvolare a unor competențe și abilități cognitive, reglatorii (voință, curiozitate, rezolvare de probleme, reglare emoțională), motrice și de autonomie personală.

Sugestiile de activități practice, creative, ludice și sportive pe care le propunem, în calitate de dascăli – cu experienţă didactică de 4 decenii, oferă alternative de relaționare în familie și de petrecere a timpului liber, atat pentru elevi, cât și pentru parinti.

Încercăm, astfel, optimizarea dezvoltării cognitive, sprijinirea procesului de exprimare și autoreglare emoțională și dezvoltarea abilităților de viață independentă și de responsabilizare a elevilor. ​

Totodată, implicarea directă a elevilor în astfel de activități este o modalitate optimă de a-i distrage de la utilizarea excesivă a calculatorului sau a telefonului mobil.

Lucrarea este structurată în două părți complementare: una general-teoretică și una concret-experimentală.

Partea teoretică este alcătuită din 20 de capitole care, prin conținutul lor, se întregesc reciproc, menţionând câteva modalităţi de comunicare şi înţelegere profundă a comportamentelor şi nevoilor elevilor, în contextul învăţării intergereraţionale în familie.

Pentru a evita stările emoțional-conflictuale, încercăm să înțelegem particularitățile personalității fiecăruia. Astfel, partea experimentală cuprinde capitole, cu recomandări de organizare a unor activităţi practice, creative, ludice și sportive şi cu argumente atât pentru elevi, cât şi pentru părinţi.

Sperăm ca sugestiile propuse să fie transformate, de Măria Sa Cititorul, în activități utile și plăcute de învățare experimentală.

La eveniment au participat oameni de cultura, cadre didactice, elevi s.a., respectându-se regulile de prevenire a infectiei cu noul coronavirus.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *