Justiție

Adriana Bețișor șef-adjunct din cadrul PA, anchetată pentru corupere pasivă și dosarul în care ar fi primit 50 de MII de euro

Dosarul în care aceasta este bănuită că ar fi luat bani este cel în care este vizat Ruslan Doboș, fost director financiar adjunct al companiei Asito.

Potrivit procuraturii, cazul a avut loc în anul 2018, când bănuitul, activând în calitate de procuror, ar fi pretins de la un condamnat 50 mii euro. În schimbul acestei sume, procurorul urma să-i recalifice acțiunile și să-și retragă acuzațiile în dosarul aflat atunci pe rol la Curtea de Apel (CA) Chișinău în care acesta fusese condamnat la 12 ani închisoare pentru tentativă de delapidare a averii străine și spălare de bani, ambele săvârșite în proporții deosebit de mari.

Suma ar fi fost transmisă procurorului într-un local din Capitală de către concubina condamnatului, iar ca rezultat, procurorul a formulat și înaintat la Curtea de Apel Chișinău susținerile verbale, contrare propriei poziții susținute anterior în prima instanță și, contrar poziției procurorului care a susținut acuzarea la Curtea de Apel Chișinău, renunțând la acuzațiile inițiale și solicitând eliberarea condamnatului din arest. Aceste circumstanțe au fost luate ca bază la adoptarea deciziei instanței de apel și au permis procurorului să-și „onoreze” promisiunea în schimbul banilor extorcați, anunță PG.

Reprezentanții Procuraturii susțin că în prezent, persoana bănuită nu mai activează în organele procuraturii. Fiind audiat de procurori, acesta nu-și recunoaște vina. La această etapă este cercetat în libertate, asupra măsurii preventive urmând să se decidă după înaintarea învinuirii. Urmărirea penală este efectuată de către PCCOCS de comun cu Serviciul de Informații și Securitate.

ZdG a stabilit că procurorul vizat în anchetă este Adriana Bețișor, plecată între timp din organele procuraturii, iar dosarul penal în care aceasta este bănuită că ar fi luat mită este al fostului director financiar adjunct al companiei Asitor, Ruslan Doboș.

Inițial, Doboș a fost condamnat pe 13 februarie 2017 la 12 ani de închisoare pentru delapidarea averii străine și spălare de bani, procurorii cerând detenție pentru 15 ani. Numele procurorului care a participat la ședințele de judecată în dosarul Doboș din prima instanță este blurat și nu poate fi identificat.

Vedeți, mai jos, sentința primei instanțe în dosarul Doboș

Ulterior, la 4 iunie 2018, un complet de judecători de la CA Chișinău l-a achitat pe Doboș pe mai multe capete de acuzare și l-a condamnat pentru cauzarea de daune materiale prin înșelăciune sau abuz de încredere la un an și cinci luni de închisoare. Măsura preventivă pe numele acestuia a fost însă revocată, inculpatul fiind eliberat din sala de judecată. La CA Chișinău au participat alți doi procurori, Vitalie Călugăreanu și Cătălin Scutelnic.

Vedeți, mai jos, decizia Curții de Apel Chișinău în dosarul lui Ruslan Doboș

Adriana Bețișor este fosta procuroră care a instrumentat mai multe dosare de rezonanță, precum frauda bancară, dar și cea care a gestionat dosarul penal în care fostul premier Vladimir Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare, în urma unui denunț depus de către Ilan Șor.

Aceasta a fost numită în funcţia de procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție, prin ordinul procurorului general Valeriu Zubco, la 14 iunie 2011, iar pe 6 august 2019, a depus cerere de eliberare din organele Procuraturii din „motive personale”.

În prealabil, la 7 iunie 2011, Beţişor, împreună cu alţi doi colegi de la Institutul Național al Justiției, Dumitru Obadă şi Octavian Iachimovschi, au participat şi câştigat concursul anunţat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) pentru ocuparea funcţiilor vacante de procuror în cadrul PA. Cei trei candidaţi, conform legii cu privire la Procuratură, fiind absolvenţi ai INJ, au fost admişi la concurs fără susţinerea examenului de capacitate, în baza notelor din atestatul de absolvire al INJ, acolo unde Adriana Beţişor avea indicată media generală – 9,76. Beţişor a absolvit Universitatea de Stat din Moldova, iar în 2009 a fost înmatriculată la INJ.

ZdG a scris anterior că, în decembrie 2015, părinţii procurorei Adriana Beţişor, care locuiesc în comuna Cuhneşti, r. Glodeni, au cumpărat o casă cu două niveluri, finalizată în proporţie de 84%, la marginea Chişinăului. „E o casă a membrilor familiei”, declara atunci, Adriana Beţişor.

Adriana Bețișor a plecat din organele procuraturii la 3 iunie 2019.

Acuzațiile aduse Adrianei Bețișor pe marginea acestui subiect au ajuns în spațiul public în vara anului 2019, atunci când fostul ministru al Afacerilor Interne, Andrei Năstase, a solicitat Procuraturii Generale inițierea procedurii de urmărire penală pe numele procurorei.

Acesta preciza atunci că Bețișor se face vinovată de faptul că a renunțat la învinuirea adusă lui Doboș contra sumei de 50 de mii de euro. Reprezentanții Procuraturii Anticorupție respingeau atunci acuzațiile lansate în spațiul public și menționau că instituția este „interesată să desfășoare, în mod urgent, o anchetă internă, în cadrul căreia va putea oferi toate explicațiile necesare în vederea infirmării acuzațiilor aduse”. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *