Africa este ”victimă” a conflictului din Ucraina, i-a spus lui Putin președintele Uniunii Africane
Preşedintele Uniunii Africane şi al Senegalului, Macky Sall, i-a cerut vineri preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin ”să realizeze” că ţările africane sunt ”victime” ale conflictului din Ucraina, pe fondul temerilor privind o criză alimentară mondială, relatează AFP cu referire la Agerpres.
„Am venit pentru a vă cere să realizaţi că ţările noastre (…) sunt victime ale acestei crize pe plan economic”, a declarat el, la Soci, la începutul întâlnirii cu liderul de la Kremlin.
ONU se teme de ”un uragan al foametei”, în principal în ţări africane care importă mai mult de jumătate din cereale din Ucraina sau din Rusia, cu atât mai mult cu cât nicio navă nu poate ieşi din porturile din Ucraina din cauza conflictului.
Macky Sall a subliniat că statele africane suferă consecinţele ofensivei ruse în Ucraina, deşi ”majoritatea ţărilor africane au evitat să condamne Rusia” în cadrul a două voturi la ONU, şi ”împreună cu Asia, Orientul Mijlociu şi America latină, o bună parte a umanităţii” a preferat să se ţină departe de conflict.
Macky Sall a mai spus că tensiunile alimentare provocate de conflict au fost agravate de sancţiunile occidentale care afectează canalele logistic, comercial şi financiar al Rusiei.
El a făcut deci apel ca sectorul alimentar să fie ”în afara sancţiunilor” impuse de occidentali drept represalii la ofensiva militară rusă.
„Sancţiunile împotriva Rusiei au dus la ce este mai grav, nu mai avem acces la cerealele care vin din Rusia, dar în special la îngrăşăminte”, a spus preşedintele senegalez.
„Asta creează cu adevărat ameninţări serioase asupra securităţii alimentare a continentului”, a subliniat el.
În ceea ce-l priveşte, Vladimir Putin nu a abordat această temă în partea publică a întâlnirii.
El a subliniat “susţinerea” Uniunii Sovietice în trecut pentru ţările africane “în lupta împotriva colonizării” şi a elogiat dezvoltarea relaţiilor ruso-africane.
Macky Sall se află în Rusia pe fondul temerilor privind o criză alimentară mondială, ofensiva militară rusă împotriva Ucrainei paralizând exporturile alimentare ale celor doi giganţi ai agriculturii.
Asta a dus la o creştere a cursurilor cerealelor şi uleiului, ale căror preţuri le-au depăşit pe cele din timpul Primăverii Arabe din 2011.