Agricultorii care dețin terenuri nu pot obține ajutor de șomaj
Conform Legii privind ocuparea forţei de muncă şi protecţia socială a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, de ajutor de șomaj pot beneficia persoanele care au fost concediate în urma reducerilor de cadre, au fost disponibilizate ca urmare a închiderii organizației, care au demisionat sau care au pierdut locul de muncă în urma expirării contractului de muncă, și care au un stagiu de cotizare la Fondul Social de cel puțin nouă luni în ultimii doi ani.
Potrivit șefului adjunct al Direcției economie din cadrul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), Aliona Sava, deținătorii de terenuri agricole nu pot beneficia de asistență financiară din partea ANOFM, întrucât „statutul de șomer poate fi dobândit doar de persoanele care nu au venituri impozabile conform legii, respectiv cotă de teren sau gospodărie țărănească. Prin urmare, agricultorii care dețin terenuri nu pot fi înregistrați cu statut de șomer, dar pot beneficia de serviciile prestate de ANOFM”, a declarat pentru TIMPUL Aliona Sava.
În al doilea trimestru al anului 2012 rata şomajului la nivel de ţară a înregistrat valoarea de 4,5%, mai mică cu aproape două procente faţă de trimestrul II al lui 2011.
Viorica Antonov, expert în politici sociale
Din perspectiva echității sociale astfel se lezează drepturile acestor persoane. Dar, din considerentele că agricultorii nu contribuie la bugetul asigurărilor sociale aproape deloc, dar obțin foarte mult din buget, s-a luat o asemenea decizie. Deși cred că ar trebui gândite alte modalități ca să-i susținem, poate, prin credite bancare pentru prelucrarea pământului. Ar trebui să vedem și experiența altor state în acest sens.
Viorel Chivriga, expert în agricultură
Agricultorii, dacă au în proprietate terenuri și dacă le lucrează, nu pot beneficia de ajutor de șomaj. Dacă mergem după logica că nu au cum să lucreze terenurile, atunci ar trebui să fie achitate de către stat ajutoare de șomaj pentru o bună parte dintre agricultori, pentru că noi avem suprafețe imense de terenuri nelucrate. Asta înseamnă că stimulăm lăsarea terenurilor în paragină? Ei sunt într-o situație mai favorizată decât unele categorii ale populației care nu au unde lucra, nu au o ocupație, nici terenuri. Dacă au posibilitatea de a munci, trebuie să muncească. Problema este cu acei agricultori care nu au pământ.